Wpis z mikrobloga

Chciałbym się nauczyć programowania PLC. Mam parę pytań do osób zaznajomionych z tym tematem. Trudno jest się tego nauczyć? Ile mniej więcej czasu potrzeba żeby w miarę ogarniać? Ciężko jest o pierwszą pracę? Raczej nastawiam się na wyjazdy zagraniczne. Nie mam studiów i jestem praktycznie zielony w temacie programowania. Od czego zacząć?

#plc #programowanie #pracait
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nikt_t4ki: Umiesz czytać schematy elektryczne, szukać usterki itd. czy tylko bezmyślnie ciągniesz druta? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak to pierwsze to już jakieś masz podstawy żeby Cię zatrudnić.

Jesteś po technikum?

Spróbuj sobie przerobić od początku do końca ten kurs, jest darmowy, narzędzie też jest darmowe, będziesz miał jakieś wyobrażenie jak to wygląda - https://iautomatyka.pl/kurs-programowania-sterownikow-plc-na-przykladzie-pompowni-w-ecocpit-cz-1-5/
  • Odpowiedz
@nikt_t4ki: stary jak jesteś elektromonterem no to masz jakich fach w ręku tym bardziej to są jakieś prace manualne więc już wyprzedzasz pokolenie z jeśli chodzi o prace manualne
Nie mam do polecenia, ale jeśli to praca wyjazdowa to i pewnie możesz w innych odległych miastach szukać, choć czasem trzeba coś na miejscu chyba porobić
  • Odpowiedz
@nikt_t4ki:
Jak przeczytasz tę książkę, to się zgłoś. Udostępnię Ci jakiś film jak programujemy z uczniami PLC S7-1200. Ale te filmy są bardzo chaotyczne, nieprzeznaczone do udostępniania publicznego.
  • Odpowiedz
@nikt_t4ki: najpopularniejsza u nas technologia to step7 z Siemensa, zobacz tutoriale na kanale hemagurl na YouTube i ćwicz w tia portal, coś tam się nauczysz, ale w praktyce to wygląda inaczej niż na YouTube i w książkach, ale to już przychodzi w miarę doświadczenia i poznania poszczególnych standardów.
  • Odpowiedz