Aktywne Wpisy

naokimistrzapjo +86

aha_pozdro +129
#drawskopomorskie #zachodniopomorskie
Hej.
Szukam dla mojej Mamy pracy w tym miescie. Po 15 latach postanowila zwolnic sie z pracy, ponieważ nie bylo innego wyjscia - byla beznadziejnie traktowana, uwielbiala swoja prace mimo iz to minimalna krajowa i teraz rozpacza.
Chcialbym jej pomoc lecz w tych okolicach wiele lat juz nie mieszkam i nie mam dobrych kontaktow i nie mam kogo spytac.
Taki post na forum ze smiesznymi obrazkami
Hej.
Szukam dla mojej Mamy pracy w tym miescie. Po 15 latach postanowila zwolnic sie z pracy, ponieważ nie bylo innego wyjscia - byla beznadziejnie traktowana, uwielbiala swoja prace mimo iz to minimalna krajowa i teraz rozpacza.
Chcialbym jej pomoc lecz w tych okolicach wiele lat juz nie mieszkam i nie mam dobrych kontaktow i nie mam kogo spytac.
Taki post na forum ze smiesznymi obrazkami

Hej, mam coś dla wszystkich Mirków, którzy zastanawiają się na co się przebranżowić i co robić, żeby w przyszłości nie być bezrobotnym. McKinsey opublikował raport z 18 sektorami, które w przyszłości (ich zdaniem do 2040 roku) będą przynosić największy zysk. Wykres tych sektorów w załączniku.
źródło: mckinsey
PobierzTo, że będą przynosić największy zysk wcale nie oznacza, że będą potrzebować nie wiadomo ile więcej ludzi skoro obiecane są AZ TAKIE wzrosty produktywności.
Ale no IT zawody są takie jak myślałem, AI software engineering dla ludzi z doktoratami, devops, cloud i cybersec dla nerdów po polibudzie, a frontendowcy na bruk? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak dobrze, że mi się tak wylosowalo, że na początku kariery
No na pewno będzie większa bariera wejscia do zawodu ogólnie i stanie się to z czego wykopki parę lat temu miały bekę jak o tym pisałem - wzrost znaczenia studiów.
Mogłem zacząć robić cokolwiek z devops, bo na studiach miałem dużo Linuxa, sieci itd. okej, dużo się zapomniało, ale przynajmniej kojarzylem od początku co to są maski, subnety, osi, vmki itd. wiele ludzi, ktora zaczęła pracę przez bootcamp nie miała
Naah, na studiach uczą podstaw informatyki w rozumieniu Computer Science. Wiadomo, że są przedmioty związane z webdevem itp to się generalnie szybko deaktualizuje, ale to jak działa sieć, podstawy algorytmów, grafy, architektura komputerów. To nie jest wcale wiedza która jakoś kosmicznie szybko się deaktualizuje i naprawdę rozwija te słynne horyzonty
Sama wiedza, że coś takiego jest coś daje, bo przynajmniej wiesz w jakim kierunku szukać w razie co. Po studiach i tak się połowy szczegółów nie pamięta, ale przynajmniej wiadomo gdzie w razie co patrzeć.