Aktywne Wpisy
lyncz +183
TL;DR:
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,

dariusz44 +62
#gielda
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.

#nieruchomosci #kredyt #finanse
Sytuacja wyglada tak
Mamy z różową mieszkanie na kredyt, zostało 300k do spłaty ale już marzy się nam własny dom za miastem. Jak najlepiej ugryźc temat majac z 200-300k oszczednosci?
1. splacic aktualny kredyt, wziąć kredyt na działke i budowe dajac pod zastaw aktualne mieszkanie
2. nie spłacać, kase przeznaczyc na działke + wkład własny do kredytu na budowe domu
3. coś innego?
Załóżmy że oprocentowanie byłoby w miare podobne miedzy aktualnym kredytem na mieszkanie a kolejnym na dom
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
1) spłacasz kredyt a następnie kupujesz na kredyt działkę + kolejny kredyt po uzyskaniu pozwolenia na budowę na resztę.
lub
2) zostawiasz obecny kredyt a działkę kupujesz za gotówkę. Działka jest jako wkład własny więc po PnB bierzesz kolejny kredyt.
Bo mam niskie oprocentowanie na stalych stopach, dlatego trzymając kase na lokacie i w spółkach dywidendowych wychodze ostatecznie na +. Niestety niedługo to eldorado się skonczy.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
Jezeli Ci nie zależy na czasie to nadpłać kredo do wartości w której rata nie jest problemem i odkładaj na wkład (przy budowie domu wkładem może też być działka która kupisz za gotówkę).
@Wookie2020 Mi zależało na czasie więc kasę wpakowałem we wkład własny na nowe kredo. Zanim bym uzbierał na wkład na nową nieruchomość to ceny skoczą do góry. Na tym