Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Planuję przenieść kuchnię do salonu i napotkałem problem z wentylacją, a dokładnie odległość od pionu do nowej kratki wentylacyjnej w moim przypadku wynosi niecałe 2,5m. Wiecie gdzie znajdę jak dokładnie brzmi ten zapis, gdzie mogę znaleźć? i czy w tym przypadku mogę coś zdziałać? był jeden osiedlowy kominiarz, ale bez dyskusji powiedział, że tak nie powinno być. W mieszkaniu gazu nie ma, wentylacja w linii prostej.

#remontujzwykopem #remont #kuchnia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sameowoce sorry, coś mi ucięło - kominiarz powiedział, że tak nie powinno być, że odległość od pionu do kratki wentylacyjnej ma 2,5m. Chyba wspominał coś, że max 1,5m. Chcę się dowiedzieć z czego to wynika (jakaś norma?) i czy jest możliwość obejścia tego np. kwit od mistrza kominiarskiego

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak naprawdę to w ogóle nie powinno się wykonywać kanałów poziomych w wentylacji grawitacyjnej. Po pierwsze to jest duży opór do pokonania. Po drugie to norma PN-B 03430 powołana w rozp. warunkach technicznych. Pkt. 5.1.3 dla wentylacji grawitacjnej:
Prowadzenie przewodów. Przewody wywiewne należy prowadzić pionowo przy ścianach wewnętrznych.
Dopuszcza się w przypadku przewodów indywidualnych, odchylenia od pionu do 30°. Wyloty przewodów ponad
dachem powinny być zabezpieczone przed
funkykoval - @mirkoanonim: Tak naprawdę to w ogóle nie powinno się wykonywać kanałów ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz