Wpis z mikrobloga

#1000filmow ---- INDEX 123 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W XY Z +111

Substancja - The Substance

Reżyseria: Coralie Fargeat
IMDb: 7.8/10
https://www.imdb.com/title/tt17526714/
Dramat, suspens, horror

Podstarzała gwiazda (w tej roli Demi Moore lat 62) dowiaduje się, że jest za stara i mało atrakcyjna aby dalej prowadzić program aerobiku. Postanawia podjąć drastyczne środki aby wrócić na świecznik.

Początek filmu świetny - fajne podawana historia obrazem.
Na pewno jest to zapamiętywalny film. Nie jest to horror z jumpscerami (więcej się śmiałem niż coś mogło mnie przestraszyć) ale jest wyjątkowo obrzydliwy. Bodyhorror nawiązujący do dzieł Cronenberga, więc poza wyrywaniem zębów czy paznokci są też mutacje. W filmie pojawia się też wątek psychologiczny - nawiązujący do innego działa - Doriana Greya. Ale film ma swoje minusy - jest sporo głupot logicznych (np. modelka zrobiła remont na poziomie doświadczonego budowlańca czy stara kobieta która z bólem zgina kolano chwilę później biega jak młody chłopak). Film jest za długi, prawie 2 i pół godziny jest rozwleczony przez co spada napięcie. Natomiast sama końcówka mnie rozczarowała -finał kiepski i bardzo groteskowy, ale najwyraźniej taką kropkę chciała pozostawić pani reżyser.
WLADCA_MALP - #1000filmow ----  INDEX 123   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K...

źródło: substancja

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WLADCA_MALP: Jeśli o jakimś filmie można napisać "warto zobaczyć" to właśnie ten. Ale totalnie nie oznacza to, że każdemu się spodoba, wprost przeciwnie, widownia będzie mocno podzielona, bo nie jest to materiał przyjemny w odbiorze
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Obejrzałem i serio szkoda mi tych ponad 2h. Kolejny film dla ludzi z niskim IQ i brakiem dobrego smaku. Scenariusz płytki jak kałuża w Abu Dhabi.
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Dziur fabularnych jest o wiele więcej i interpretowanie tego filmu na poważnie dowodzi moim zdaniem infantylności, natomiast w kategoriach rozrywkowych a w końcówce jako komediowy slasher daje radę, jest też świetnie nakręcony i pokolorowany
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Dziwią mnie wysokie oceny tego tworu. Pomysł fajny, ale końcówka tak tragiczna... Śmiałem się w kinie, ale nie z filmu tylko z tego jak takie zakończenie można było zrobić
  • Odpowiedz