Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masz coś więcej niż 40IQ? Gdzie Szwajcaria i gdzie Polska? W jakim miejscu była Szwajcaria w 1989 a w jakim Polska? My wystrzeliliśmy dopiero jak weszliśmy do UE. Wcześniej to była bieda na niespotykaną w europie skalę.
  • Odpowiedz
@xiv7: Masz takie wykresy dla średniej krajowej a nie minimalnej? Albo wiesz gdzie można znaleźć? Ciekawi mnie jak to wygląda wtedy. Minimalna może (ale nie musi) przekłamywać. U nas minimalna w ciągu ostatnich 5 lat wzrosła bardzo mocno. Prawdopodobnie taka Irlandia aż tak nie podnosiła minimalnej i z tego wynika jej miejsce.
  • Odpowiedz
@Przegrywek123: fundamentem statystyki to są twierdzenia matematyczne, które studiowałem kilka lat kolego. Statystycy często posługują się czmyś co nie wiedzą nawet jak działa i dlaczego działa xD ale mniejsza, chodzi o to, że gospoarka całego tak dużego państwa osadzona w realnym świecie jest za bardzo skomplikowana żeby sobie w ten sposób "przewidywać" jej przyszły rozwój zmieniając jakąś jedną zmienną
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 37
@bartek-lubkowski: przestańcie już z tą Szwajcarią i Norwegią "W wyniku porozumień z 1999 roku Szwajcaria zobowiązała się do adaptacji zarówno części prawa wspólnotowego, jak i opłaty zwanej składką solidarnościową (ang. solidarity contribution)."
  • Odpowiedz
@xiv7: ale tych państw jest więcej. Jaki wzrost ma Brazylia, jaki Rosja? Już nie pisząc o azjatyckich tygrysach. W jaki sposob oni sie rozwineli bez UE? Bo z tego co tu się czyta to idzie wywnioskować że bez UE byśmy nawet nie mieli w domu kibli i żarlibyśmy gruz xD troche to jest zabawne. I nikt nie napisał że bez Unii byśmy byli bogatsi, tylko "ciekawe jaki byłby wzrost gdybyśmy
  • Odpowiedz
@uriel_ck: to że mamy energię jedną z najdroższych to jest wina polski a nie ue to są nasze zaniedbania przez ostatnie 10-20 lat i to że nikt się tym nie zajął porządnie tylko pieniądze na energetykę przejedzono.
  • Odpowiedz
@xiv7: a no i jeszcze jedno: dogoniliśmy czy tam przegoniliśmy Grecję tak? A przecież ona też jest w UE, czyli dla Greków członkostwo okazało się niekorzystne? Czy może my osiągnęliśmy swój wzrost pomimo wstąpienia do Unii a nie dzięki wstąpieniu. Oczywiście jakieś tam plusy tego członkostwa są ale myslę że swój wzrost i tak zawdzięczamy w głównej mierzr swojej historii, geografii, kapitałowi ludzkiemu i ciężkiej pracy milionów Polaków. Takie są
  • Odpowiedz
@xiv7: wydaje mi się że nie odpowiedziałeś na zadaną tezę.
Przecież może być tak że
-Niemcy mają ogromny wpływ na kształtowanie polityki UE
Oraz JEDNOCZEŚNIE:
-Polska dokonała ogromnego skoku jeżeli chodzi o PKB i zarobki na mieszkańca.
To się nie wyklucza.
  • Odpowiedz
nie byłeś nigdy najostrzejszym ołówkiem w piórniku?

@markus666: no jakoś mi się nie zdarzyło nigdy być ołówkiem. Ale zaciekawiła mnie twoja historia. Opowiesz coś więcej? Jak to jest być drewnianym kijkiem z grafitem w środku? Może jakieś AMA?
  • Odpowiedz
@xiv7: Nie mów że Niemcy kształtują politykę UE, bo będziesz prawakiem…

Co śmieszne Niemcy mają tak ważny głos w UE że my weszliśmy do UE głównie dzięki… Niemcom właśnie
  • Odpowiedz