Wpis z mikrobloga

Pracuję trochę z Chatem GPT i różnica względem poprzedniego roku jest naprawdę wyraźna i duża. Niesamowite, ile jeszcze rok temu robił głupot, tekstu wymaganego solidnej korekty, a do tego mocno skrótowego. Teraz potrafi się j------c tak rozpisać, że aż trzeba go stopować. A do tego robi świetnie jakościowo tekst, który wystarczy trochę poprawić pod własne widzimisię. To samo z pomysłami i wszelkimi zapytaniami technicznymi. Nawet na końcu podsumowanie ładne napisze. Zauważyliście duży skok jakości zaledwie po roku? Piszcie swoje spostrzeżenia. Aha, dwa lata temu też się tym trochę bawiłem, no to tu już nie ma porównania do tego co wtedy. To zaczyna być mimo wszystko naprawdę niepokojące.

#chatgpt #ai #openai #sztucznainteligencja #praca #pracbaza #programowanie #programista15k
  • 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A to Claude normalnie ogarnia pisanie koment czy czegoś po polsku, czy to wszystko musi być eng?

@ZanZani: wszystko po polsku i radzi sobie ze 100x lepiej niż chatgpt. Widać to dobrze jak każe mu się rymowany wierszyk/wersy piosenki wymyślić - czatgpt tego nie potrafi poza innym językiem niż angielski
  • Odpowiedz
Przecież jak to ktoś zacznie wykorzystywać do pisania prawdziwych książek to w zasadzie chyba przestanę czytać cokolwiek wydane po 2024 żeby mieć pewność, że to zrobione przez człowieka a nie AI

@ZanZani: Ale to już się dzieje. Autorzy już od jakiegoś czasu wspomagają się takimi narzędziami - i nie chodzi tu tylko o ludzi nastawionych na szybką kasę, którzy co najwyżej lekko poprawiają całe rozdziały kreowane w generatorach i od
  • Odpowiedz
  • 3
@vasos: Ja przede wszystkim to, że przy tej wylewności dodaje fajne szczegóły i składniowo jest znacznie lepszy. Do tego nauczył się pisać dialogi, wystarczy mu dać odpowiednio dużo szczegółów.

@Grash-Varrag-Arushat O kurde, wpisałem tę samą komendę opisu sceny do Claude i jestem jeszcze w większym szoku, bo gładkość tekstu naprawdę czuć, wypluł dużo lepszą scenę niż ChatGPT, a to przecież darmowa wersja :O
  • Odpowiedz
@ZanZani: Copilot potrafił odtworzyć słynną "Libację na skwerku" z większym polotem niż białkowy redaktor 14 lat temu. Skoro jest lepiej, to czemu unikać AI? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@enron: zajebisty przykład pustosłowia przedstawiony jako "jakościowy tekst".
Jarać się tym mogą jedynie studenci humanistyczni gdzie mają określone minimalną ilość słów aby mieć pracę zaliczoną
  • Odpowiedz
@ZanZani: dla mnie to trochę lepsza wyszukiwarka a i potrafi się walnąć w najprostszym zadaniu. Uważam że jest bańka na tym rynku i tak jak w latach 70 na AI, inwestorzy zostaną wydojeni i pojawi sie cos innego.
  • Odpowiedz
O kurde, wpisałem tę samą komendę opisu sceny do Claude i jestem jeszcze w większym szoku, bo gładkość tekstu naprawdę czuć, wypluł dużo lepszą scenę niż ChatGPT, a to przecież darmowa wersja :O

@ZanZani: a co dopiero jak rozbudowany dobrze napisany i konkretny prompt mu wyślesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja korzystam z wersji za 20 ojro, darmowa ma tak niskie limity że żadna to zabawa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Grash-Varrag-Arushat: Widże że mamy tutaj speca :D A jakie tam są limity? Tam coś pisze, że 200k tokenów, ale nie wiem na ile tekstu mi to starczy, a potrzebuję trochę do generowania i poprawiania. I drugie pytanie: gdzie się tego promptowania nauczyć odpowiedniego pod Claude?
  • Odpowiedz
@topikPajak: tak jak piszesz to wynika z architektury LLM-ów. Co jest w sumie zabawne że w takich przypadkach łatwiej jest uzyskać od chata algorytm albo program który ci policzy literki, niż pytać go o to wprost ;-) ale też z tego co czytałem to w najnowszej wersji modelu ze słynnym strawberry już sobie radzi
  • Odpowiedz
A do tego robi świetnie jakościowo tekst

@ZanZani: tylko co z tego, skoro można łatwo zweryfikować czy tekst jest stworzony przez człowieka czy przez AI i np takiego wygenerowanego tekstu nie mozna wykorzystać w wielu zastosowaniach
  • Odpowiedz
@ZanZani w stosunku do początku (gdzie pamiętam że jak się go pytało o fragmenty książki/lektury potrafił se wymyślić całe rozdziały xD) to mocno się rozwinal, jednakże już sprawy jakkolwiek bardziej "zaawansowane to leży", potrafi napisać kod do pythona by coś obliczył, jednakże sam ma z tym ogromne problemy, często bierze z d--y jakieś zależności, a nawet doszedłem do etapu, gdzie liczby nie potrafił dobrze podzielić ¯⁠\⁠⁠(⁠ツ⁠)⁠⁠/⁠¯ była tak duża
  • Odpowiedz
@ZanZani: a ja mam pytanie, czy tego chata gpt można odtworzyć na kompie?
Np. do generowania grafiki bez cenzury to czego używacie? Tak samo z tekstem. Patrzę te copiloty, Leo i tak średniawo wyglada. Trochę korzystałem z midjourney, nawet kurs dla grafików z ai sobie zrobiłem - ciekawe, choć i tak wymaga sporej obróbki później. Ciekawe czy połączony Seriff (pakiet graficzny affinity) z Canvą wdrożą narzędzia Ai do programów graficznych,
  • Odpowiedz