Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A to Claude normalnie ogarnia pisanie koment czy czegoś po polsku, czy to wszystko musi być eng?

@ZanZani: wszystko po polsku i radzi sobie ze 100x lepiej niż chatgpt. Widać to dobrze jak każe mu się rymowany wierszyk/wersy piosenki wymyślić - czatgpt tego nie potrafi poza innym językiem niż angielski
  • Odpowiedz
Przecież jak to ktoś zacznie wykorzystywać do pisania prawdziwych książek to w zasadzie chyba przestanę czytać cokolwiek wydane po 2024 żeby mieć pewność, że to zrobione przez człowieka a nie AI

@ZanZani: Ale to już się dzieje. Autorzy już od jakiegoś czasu wspomagają się takimi narzędziami - i nie chodzi tu tylko o ludzi nastawionych na szybką kasę, którzy co najwyżej lekko poprawiają całe rozdziały kreowane w generatorach i od
  • Odpowiedz
  • 3
@vasos: Ja przede wszystkim to, że przy tej wylewności dodaje fajne szczegóły i składniowo jest znacznie lepszy. Do tego nauczył się pisać dialogi, wystarczy mu dać odpowiednio dużo szczegółów.

@Grash-Varrag-Arushat O kurde, wpisałem tę samą komendę opisu sceny do Claude i jestem jeszcze w większym szoku, bo gładkość tekstu naprawdę czuć, wypluł dużo lepszą scenę niż ChatGPT, a to przecież darmowa wersja :O
  • Odpowiedz
@ZanZani: Copilot potrafił odtworzyć słynną "Libację na skwerku" z większym polotem niż białkowy redaktor 14 lat temu. Skoro jest lepiej, to czemu unikać AI? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@enron: zajebisty przykład pustosłowia przedstawiony jako "jakościowy tekst".
Jarać się tym mogą jedynie studenci humanistyczni gdzie mają określone minimalną ilość słów aby mieć pracę zaliczoną
  • Odpowiedz
@ZanZani: dla mnie to trochę lepsza wyszukiwarka a i potrafi się walnąć w najprostszym zadaniu. Uważam że jest bańka na tym rynku i tak jak w latach 70 na AI, inwestorzy zostaną wydojeni i pojawi sie cos innego.
  • Odpowiedz
O kurde, wpisałem tę samą komendę opisu sceny do Claude i jestem jeszcze w większym szoku, bo gładkość tekstu naprawdę czuć, wypluł dużo lepszą scenę niż ChatGPT, a to przecież darmowa wersja :O

@ZanZani: a co dopiero jak rozbudowany dobrze napisany i konkretny prompt mu wyślesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja korzystam z wersji za 20 ojro, darmowa ma tak niskie limity że żadna to zabawa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Grash-Varrag-Arushat: Widże że mamy tutaj speca :D A jakie tam są limity? Tam coś pisze, że 200k tokenów, ale nie wiem na ile tekstu mi to starczy, a potrzebuję trochę do generowania i poprawiania. I drugie pytanie: gdzie się tego promptowania nauczyć odpowiedniego pod Claude?
  • Odpowiedz
@topikPajak: tak jak piszesz to wynika z architektury LLM-ów. Co jest w sumie zabawne że w takich przypadkach łatwiej jest uzyskać od chata algorytm albo program który ci policzy literki, niż pytać go o to wprost ;-) ale też z tego co czytałem to w najnowszej wersji modelu ze słynnym strawberry już sobie radzi
  • Odpowiedz
A do tego robi świetnie jakościowo tekst

@ZanZani: tylko co z tego, skoro można łatwo zweryfikować czy tekst jest stworzony przez człowieka czy przez AI i np takiego wygenerowanego tekstu nie mozna wykorzystać w wielu zastosowaniach
  • Odpowiedz
@ZanZani: a ja mam pytanie, czy tego chata gpt można odtworzyć na kompie?
Np. do generowania grafiki bez cenzury to czego używacie? Tak samo z tekstem. Patrzę te copiloty, Leo i tak średniawo wyglada. Trochę korzystałem z midjourney, nawet kurs dla grafików z ai sobie zrobiłem - ciekawe, choć i tak wymaga sporej obróbki później. Ciekawe czy połączony Seriff (pakiet graficzny affinity) z Canvą wdrożą narzędzia Ai do programów graficznych,
  • Odpowiedz