Wpis z mikrobloga

Pracuję trochę z Chatem GPT i różnica względem poprzedniego roku jest naprawdę wyraźna i duża. Niesamowite, ile jeszcze rok temu robił głupot, tekstu wymaganego solidnej korekty, a do tego mocno skrótowego. Teraz potrafi się j------c tak rozpisać, że aż trzeba go stopować. A do tego robi świetnie jakościowo tekst, który wystarczy trochę poprawić pod własne widzimisię. To samo z pomysłami i wszelkimi zapytaniami technicznymi. Nawet na końcu podsumowanie ładne napisze. Zauważyliście duży skok jakości zaledwie po roku? Piszcie swoje spostrzeżenia. Aha, dwa lata temu też się tym trochę bawiłem, no to tu już nie ma porównania do tego co wtedy. To zaczyna być mimo wszystko naprawdę niepokojące.

#chatgpt #ai #openai #sztucznainteligencja #praca #pracbaza #programowanie #programista15k
  • 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@appmstt: takich rzecyz to ja nie wiem

@2Girls_1Cup wiedzy jest za dużo żeby wszystko spamiętać, a ludzie, jak pokazuje historia, zawsze byli idealnym bydłem do sterowania

@fraciu a wiesz kiedy była ostatnia aktualizacja?

@rosoz mi chodzi o prawdziwe książki, i bardziej patrznę na rynek Polski. Clarksworld to jakiś internetowy magazyn. Self publishing na Amazon też został zalany nisko jakościowymi treściami AI.Ja miałem na myśli raczej to, że
  • Odpowiedz
  • 3
@gibbs: Napisał to: "Z treści zagadki wynika, że była jedna gęś idąca za drugą. Oznacza to, że były dwie gęsi – jedna z przodu i jedna z tyłu." - także podtrzymuję opinię, że mocno się rozwinął
  • Odpowiedz
@gibbs: "ale tam były trzy gęsi - to zadanie z podręcznika IV klasy podstawówki"

To nie jest zadanie z żadnego podręcznika, to raz. Po drugie jedyna poprawna odpowiedź to dwie gęsi.
  • Odpowiedz
  • 7
@ZanZani nadal potrafi wysrać bledy. Robiłem eksperyment. Stworzyłem działający asystet głębi ostrości w blenderze. Chatgpt twierdził, że aby wyliczyć poprawną wielkości głębi ostrości należy użyć odległość liniowej w 3 płaszczyznach x,y,z. Prawada jest taka, aby w blenderze dof byl poprawny płaszczyzna z nie może być brana pod uwagw w czasie kalkulacji. I czat nie byl w stanie tego ogarnąć.
  • Odpowiedz
@ZanZani: Najwieksze bolaczki chatu ujawniaja sie przy problemach typu policz literki w słowie. On nie widzi lieterek tylko inty tokenów i robi " random fucking guess". Jakie kolwiek niszowe zapytania, lub wymaganie od niego poprawinie tektu pod określone kryteria stylistyke, wykrojenie niepasujach elementów jak dla 5 letnich dzieci są dla niego koszmarem nie dopokonania. Jezeli wystraczy lać wode to działa całkiem sprawnie.
  • Odpowiedz
@ZanZani: Ja myślę że już jest wykorzystywane w tych taśmowych seriach dla młodzieży, harlekinach i kryminałach. Dawniej zatrudniało się ghostwriterów a autor był wymyślony, teraz w sumie wystarczy jeden redaktor na całe wydawnictwo
  • Odpowiedz
@ZanZani: wykorzystuje go trochę do pisania maili, a także np do doradztwa zawodowego, analizy aktualnej sytuacji rynkowej i muszę przyznać, że postęp jest bardzo zauważalny. W zeszłym roku często miałem wrażenie, że zmyśla i pisze bez sensu, teraz jego analizy są bardzo trafne i dobrej jakości, a maile wyglądają bardzo naturalnie.
  • Odpowiedz
@ZanZani: ja zauważyłem że chatgpt ma ten problem, że jak dajesz mu podobne zadanie tylko zmieniasz trochę dane to po którymś razie zaczyna zmyślać bazowe dane które nie powinny być zmieniane. Przykład, wysyłam sporo ofert mailowo do różnych firm, daje mu wzór maila, następnie do kogo ma być wysłany funkcja danej osoby w firmie plus strona internetowa, aby zrobił ofertę pod to czym zajmuje się firma. I po kilku różnych
  • Odpowiedz
@ZanZani: ja już sam nie pisze prostych skryptów w bashu czy innym pythonie ( ͡° ͡°) ale jeśli chodzi o jakieś bardziej skomplikowane rzeczy, projekty z zależnościami, konkretne biblioteki to jestem mocno zawiedziony za każdym razem
  • Odpowiedz