Wpis z mikrobloga

Pracuję trochę z Chatem GPT i różnica względem poprzedniego roku jest naprawdę wyraźna i duża. Niesamowite, ile jeszcze rok temu robił głupot, tekstu wymaganego solidnej korekty, a do tego mocno skrótowego. Teraz potrafi się j------c tak rozpisać, że aż trzeba go stopować. A do tego robi świetnie jakościowo tekst, który wystarczy trochę poprawić pod własne widzimisię. To samo z pomysłami i wszelkimi zapytaniami technicznymi. Nawet na końcu podsumowanie ładne napisze. Zauważyliście duży skok jakości zaledwie po roku? Piszcie swoje spostrzeżenia. Aha, dwa lata temu też się tym trochę bawiłem, no to tu już nie ma porównania do tego co wtedy. To zaczyna być mimo wszystko naprawdę niepokojące.

#chatgpt #ai #openai #sztucznainteligencja #praca #pracbaza #programowanie #programista15k
  • 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zadanie domowe z 10 przedmiotów na jutro, spoko da się ogarnąć w godzinę

@koral: i polegnie na pytaniu odnośnie danego zadania, i tyle wyjdzie z tego że robił samodzielnie. Chat gpt to nie rozwiązanie, bo już teraz tworzy imbecyli co kopiuj wklej robią czy to na studiach czy w szkole. Potem się zweryfikuje.

To że nauczyciele zadają bzdurne zadania to inny problem
  • Odpowiedz
@ZanZani: Ja tylko kilka razy w roku potrzebuję jakichś linuksowych poleceń albo zapytań SQL więc ich nie pamiętam dokładnie.
O ile kiedyś pytałem Chata GPT tylko o składnię, to teraz już spokojnie mogę o konkretne zadanie.
  • Odpowiedz
@2Girls_1Cup: sroga odklejka. Już pominę absurd stawiania papierowej encyklopedii wyżej niż wikipedii, bo to jakaś aberracja i nie da się obronić wyższości tej tezy, ale przejdę do "że ludzie g---o będa wiedzieć niczego nie będą pamiętać i będą bydłem".

Od czasu wynalezienia i upowszechnienia internetu, tj. punktu w którym wiedza stała się szerokodostępna, zaczęliśmy zauważać, że umiejętność szybkiego wyszukania potrzebnych nam informacji i wyciągnięcia z nich pewnej konkluzji jest znacznie
  • Odpowiedz
@ZanZani: używam w zasadzie codziennie. Głównie proszę go o przerobienie tego co piszę na bardziej profesjonalny tekst i z tym radzi sobie świetnie, ja wrzucam po prostu ciąg myśli nie analizując tego co piszę a on robi z tego np. formalnego maila. Ostatnio używałem też do proofreadingu angielskich tekstów i tu już gorzej, wyłapuje dużo problemów ale potrafił nie zauważyć bardzo oczywistych literówek.
  • Odpowiedz
dwa lata temu chatgpt obrażał murzynów jak się go podpuściło dzisiaj by to nie przeszło. To jedyna rzecz w któej jest lepszy, mianowicie pisanie że on tego nie może zrobić mimo iż dwa lata temu robił. Degeneracja.
  • Odpowiedz
@ZanZani: używam praktycznie codziennie razem z claude 3.5 sonnet. Byłbym w stanie płacić za to dużo więcej. A tu dalej niektórzy ci będą wmawiać że to nic wartościowego, że im ciągle wypluwa bzdury i halucynacje, że hype na to zaraz minie...
  • Odpowiedz
@ZanZani: W zadaniach analitycznych szczerze mówiąc jeśli widzę jakąkolwiek zmianę to na gorsze. Wcześniej owszem chat strzelał rozwiązaniami z d--y, które raz działały raz nie. Za to teraz jest zafiksowany na 2 rozwiązaniach które podaje w kółko nawet jeśli otrzyma feedback że są one błędne ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ZanZani: no w laniu wody to on jest dobry i sprawianiu wrażenia ale jak przychodzi rzeczywistość, to jest to gównianie narzędzie. Poprosiłem AI o zrefaktorowanie kodu. Taki tam algorytm z internetu aby porozbijał na funkcje. No zrobił co chciałem. Algorytm po kilku testach działał, przeszły testy jednostkowe i sru na produkcję. Jednak znalazł się przypadek gdzie refaktor spowodował błąd bo w oryginalnym kodzie dobrze liczyło.
  • Odpowiedz
lub wymaganie od niego poprawinie tektu pod określone kryteria stylistyke, wykrojenie niepasujach elementów jak dla 5 letnich dzieci są dla niego koszmarem nie dopokonania. Jezeli wystraczy lać wode to działa całkiem sprawnie.

@topikPajak: akurat korzystam z Claude i idealnie sobie radzi ze wszystkim, ale jak się nie potrafi pisać promptów to tak jest xD

A tu dalej niektórzy ci będą wmawiać że to nic wartościowego, że im ciągle wypluwa bzdury i halucynacje,
  • Odpowiedz
@ZanZani: rok temu pisał niesamowity gównokod teraz pisze tylko gównokod. Jednak nadal jest to shit. W-------ą mnie też humorki, gdzie daje mu listę z której na coś zrobić, a ten robi 2 przykłady i dorzuca komentarz, resztę napisz sam w analogiczny sposób. No k---a, po to mam jego, żeby nie pisać, czasami gorzej jak z kobietą. Fajne do rzeczy prostych, ale lekko zwiększyć poziom trudności i już pisze absolutne debilizmy.
  • Odpowiedz
@ZanZani

Przecież jak to ktoś zacznie wykorzystywać do pisania prawdziwych książek to w zasadzie chyba przestanę czytać cokolwiek wydane po 2024 żeby mieć pewność, że to zrobione przez człowieka a nie AI

Już są. Zajrzyj na Amazona.
  • Odpowiedz
@koral

@ZanZani w zasadzie chat gpt to zbudowanie solidnej przewagi w walce uczeń nauczyciel

Zadanie domowe z 10 przedmiotów na jutro, spoko da się ogarnąć w godzinę

Przecież już nie ma prac domowych.
  • Odpowiedz
@Przegrywek123

chatGPT jest wyjątkowym skokiem naprzód, bo amplifikuje to, co jest najważniejsze - czyli umiejętność wyciągania wniosków, dedukcji, indukcji, weryfikacji faktów.

GPT to generator losowego tekstu.

Jak niby GPT weryfikuje fakty?
  • Odpowiedz