Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć po co są świadectwa charakterystyki energetycznej poza skokiem na kasę?

Sprzedaje lokal po starym i od 3 tygodni próbuję wyciągnąć dane techniczne potrzebne do tego szajsu ze spółdzielni. A oni albo dają mi niepełne albo wręcz błędne -byle tylko mnie zbyć.

Byłem osobiście, pisałem meile, dzwoniłem...

Jutro jadę tam znowu i nie wyjdę dopóki nie podadzą mi całego info...

Najlepsze jest to że nowa nabywczyni i tak planuje rozpruć cały ten lokal, więc i tak na dzień dobry świadectwo stanie się nieaktualne ¯\(ツ)/¯.

#nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zrób świadectow zdalnie przez internet na podstawie zdjęć. Nikomu to do niczego nie potrzebne, więc bierz jak najtaniej. Nikt i tak tego nie sprawdza, ani nie czyta u notariusza
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bo jest to skok na kasę, w przypadku nowych budynków jeszcze może to mieć jakąś wiarygodność. W przypadku starych budynków itp. co najwyżej orientacyjną.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W przypadku nowych są chociaż znane jakieś parametry, grubości, karty techniczne zastosowanych materiałów - oczywiście jak ktoś zastosuje inne, wykona niezgodnie z zaleceniami robiąc masę mostków itp to jest to faktycznie bezwartościowa informacja. W przypadku kamienicy z 1930 roku konieczne byłyby chyba odkrywki każdej przegrody, nie mówiąc np. o oknach, gdzie rozstrzał parametrów jest ogromny, ale w formularzu do charakterystyki wystarczy zaznaczyć, że plastik xD
  • Odpowiedz