Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamierzam zakupić gotowy zestaw przyrządów do domowej siłowni. Początkowo myślałem o ofercie na Allegro, jednak natrafiłem na nieprzychylne opinie na Wykopie. Najwięcej komentarzy dotyczyło niezadowolenia z rozmiaru obciążeń – nie chodzi mi o ich wagę, ale o samą wielkość. Nic oprócz tego nie przeczytałem, a mi to szczerze mówiąc nie przeszkadza. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma doświadczenie w tej kwestii? Jeśli Allegro nie jest najlepszym wyborem, gdzie warto szukać? Chciałbym, aby cały zestaw zmieścił się w budżecie do 1500 zł i nie musiał nic dokupowywać na innych stronach różne rzeczy. Dziękuję za wszelkie sugestie!
Jestem amatorem i sie nie znam. Chyba, że ten zwykły z allegro wystarczy?
#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamierzam zakupić gotowy zestaw przyrządów do...

źródło: SILOWNIA-SAPPHIRE-123kg-ZESTAW-kulturystyczny-LAWKA-gryfy-OBCIAZENIA-hantle

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: sam używam tego bitumicznego obciążenia i jakoś szczególnie to nie przeszkadza. Chyba, że ktoś ma krótkie ręce to już może nie zrobić pełnego ruchu z największymi talerzami. Większa wada w tym obciążeniu to to, że jest delikatne. Jedno uderzenie o ziemię nie tak i się z tego sypie piach czy tam beton. Większość sprzedawców opisuje je jako bitumiczne ale w środku jest coś sypkiego a nie masa bitumiczna. Ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na początek cokolwiek co się nie rozpada styknie - największy problem dla mnie jest ze sztangą 28 mm vs 50 mm. Taka 28 mm nie ma rotujących tulej tak jak 50mm co przy opieraniu planu treningowego na ćwiczeniu ze sztangą przeszkadza przy coraz większych ciężarach. Jak już zaczniesz kupować obciążenie na 28mm to potem siłą rzeczy całość będziesz musiał wymienić jak będziesz chciał przerzucić się na standardową 50mm.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mistrzowski-fan-53:

W takim zestawie z allegro martwiłbym się o to czy to będzie stabilne i bezpieczne.

Co masz na myśli w kwestii bezpieczeństwa?
że gryf mi się w pół połamie jak będę podnosił
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wiem jak w tym zestawie ale widziałem już jakieś skręcane albo zbijane gryfy które się gibają i ruszają przy podnoszeniu a jak naładujesz z 50kg to i giąć się potrafią. Niektórzy też narzekają na te zakrętki, że się odkręcają. No i racja jest to wkurzające bo parę razy machniesz i trzeba dokręcać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: chodzi o to, że to się wszystko giba i jest niestabilne. to jest dobre jak zaczynasz i wyciskasz 50 kg to spoko, ale jak wrzucisz więcej to ja bym się bał że mi się to przewali w drugą stronę xD. ponadto nie wiem czy na takich stojakach połączonych z ławeczką to wystarczająco je wysoko podniesiesz żeby robić OHP/przysiady. do tego kup sobie maty gąbkowe żeby robić martwe albo jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja to bym oddzielnie kupił ławkę, stojaki i sztangę + gryfy na hantle a to co zostanie wydać na obciążenie jakie tam chcesz pamiętając o wzięciu jednakowej średnicy aby wszystko było kompatybilne z wszystkim niż brać ten chiński zestaw wszystko w jednym z bitumicznym obciążeniem. Mam tą sztangę i k-----y można dostać przy dokręcaniu tego za każdym razem po zmianie obciążenia więc w ogóle bez zacisków ćwiczę, jak masz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie kupowałbym bitumicznego obciążenia na Twoim miejscu chyba, że naprawdę masz taki budżet i koniec. Sam jak z 10 lat temu składałem siłownie to połasiłem się na tańsze bitumity zamiast żeliwa i mimo iż na nie uważałem to i tak zaczęły pękać i się sypać przez po po pewnym czasie część w ogóle nie nadawała się do ćwiczeń. Ostatecznie musiałem kupić żelazne, więc wcale nie zaoszczędziłem. Do tego jak
  • Odpowiedz