✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy warto rezygnować z leczenia kanałowego na rzecz implantu? Mam zęba który kwalifikuje się do reendo, ale nie wiem czy nie lepiej od razu go usunąć. Każdy mi mówi że własny ząb lepszy niż implant, ale nie jestem pewny.
Skąd to przekonanie? Mialem w przeszlości 2 zęby leczone kanałowo. Efekt: - wydane blisko 10k - pierwszy ząb po 2 latach i tak się ukruszył i musiał być usunięty - teraz drugi ząb po 1.5 roku zaczął nagle boleć, pół twarzy spuchnięte, od 48h nie spałem. Dentysta mówi że mam wybór - powtórne kanałowe albo usunięcie.
Jest sens leczyć kanałowo, skoro i tak wydam niewiele mniej niż na implant, a zęby i tak po paru latach są do niczego?
@Artoth @nalot_1 W sumie to dużo endo się źle kończy, bo pacjenci nie chcą nakładów/koron, a rzadko kiedy odbudowa kompozytem po kanałowym to optymalne rozwiązanie.
@ali_baba: są badania że szczelna i odpowiednią odbudowa po Endo ma większe znaczenie dla długo czasowego sukcesu niż sama jakośc leczenia endodontycznego
@mirko_anonim a tamte endo miałeś pod mikroskopem ? Ja mam 3 zeby kanałowo z mikroskopem. Jeden ma nadbudowę jakaś protetyczna i żaden zab od wielu lat nie robi problemów. Tylko, że ja z Krakowa i szedłem tam gdzie mieli zajebiste opinie i sprzęt top. Niestety ale na dentyście nie ma co oszczędzać bo potem wydasz dwa razy jak nie trzy więcej.
@mirko_anonim: pamiętaj tylko że implant po 10-15 latach trzeba wymienić na nowy, dodatkowo nie zawsze jest gwarancja że się przyjmie i wtedy zabawa od nowa i także płacenie od nowa, więc przekalkuluj to sobie sam
@mirko_anonim: miałem w zeszłym roku powtórne leczenie kanałowe zęba trzykanałowego. Zapłaciłem za nie 1600 zł. Do tego odbudowa koroną 2000 zł. Całość wyszła 3600, do tej pory jest spokój, ząb nie boli. Koszt implantu to minimum 7k + do tego koszty usunięcia zęba, czas na wygojenie - realnie potrwa to do roku czasu.
Dentysta powinien ocenić sytuacje i stwierdzić czy ma to sens, czy nie ma sensu. Ja bym mimo
Czy warto rezygnować z leczenia kanałowego na rzecz implantu?
Mam zęba który kwalifikuje się do reendo, ale nie wiem czy nie lepiej od razu go usunąć. Każdy mi mówi że własny ząb lepszy niż implant, ale nie jestem pewny.
Skąd to przekonanie? Mialem w przeszlości 2 zęby leczone kanałowo. Efekt:
- wydane blisko 10k
- pierwszy ząb po 2 latach i tak się ukruszył i musiał być usunięty
- teraz drugi ząb po 1.5 roku zaczął nagle boleć, pół twarzy spuchnięte, od 48h nie spałem. Dentysta mówi że mam wybór - powtórne kanałowe albo usunięcie.
Jest sens leczyć kanałowo, skoro i tak wydam niewiele mniej niż na implant, a zęby i tak po paru latach są do niczego?
#stomatologia #dentysta #medycyna
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
Tak, pod mikroskopem, u drogiego lekarza o b. dobrej opinii.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
Dentysta powinien ocenić sytuacje i stwierdzić czy ma to sens, czy nie ma sensu. Ja bym mimo