Aktywne Wpisy

xDDDDDDDDD k---a ja naiwny myslałem 15 lat temu że jak wejdą cyfrowe dystrybucje gier, filmów, książek to będzie taniej bo przecież odchodzi sporo kosztów. Tymczasem cyfrowa dystrybucja kosztuje tyle samo a często drożej xD #gry #pcmasterrace #filmy #ksiazki
źródło: {8A8B40BC-7D65-4943-91EC-59ABF789229A}
Pobierz
wybryk_natury +516

źródło: 20241006_050619
PobierzZnajomy się kiedyś wyebał na kolosie bo wpisał ∫ab kalkulator policzył całkę z "ab" a nie z "a*b"
Dla mnie też oczywiste było, że dzielenie i mnożenie są równoznaczne, więc decyduje kolejność.
Co do samego wyniku to zależy to on od przyjętej konwencji. Problem polega na tym że jeśli się pomija kropkę mnożenia to jedni traktują to jako zwykle mnożenie, xy=x•y (wtedy telefon ma rację), a inni znowu jako
@Seba1991: to jaki jest wynik ?
https://www.youtube.com/watch?v=lLCDca6dYpA
6/2x(2+1)
6/2x(3)
3x3=9
"1" To by było gdyby 6/(2x(2+1))
W tym fragmencie filmu na YouTube prelegent omawia ograniczenia PEMDAS, kolejności operacji powszechnie nauczanej w szkole podstawowej. PEMDAS nadmiernie upraszcza wyrażenia matematyczne i nie odzwierciedla dokładnie sposobu, w jaki matematycy, fizycy lub inżynierowie oceniają wyrażenia. Film przedstawia przykłady tego, jak PEMDAS nie jest poprawnie używany w podręcznikach do matematyki, fizyki i inżynierii oraz jak może powodować zamieszanie wśród uczniów. Następnie prelegent przechodzi do omówienia historii i powodów wprowadzenia zasady
źródło: IMG_3246
PobierzW szkole uczyli mnie, że taka jest kolejność wykonywania zadań.
Więc powinno być 1.
Ale kalkulator na srajfonie pokazuje:
źródło: IMG_0544
Pobierz@Arteqq: W jakiej szkole uczyli, że mnożenie jest przed dzieleniem i dodawanie przed odejmowaniem ?
I w ogóle to ludzie na fb od lat wkręcają się w takie dyskusje i przez setki komentarzy kłócą się jaki wynik jest poprawny, a wykopki, elita internetu robi dokładnie to samo co Grażynki i Brajanki na fb
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i cotangens
A w czwartej cosinus
źródło: Zrzut ekranu 2024-10-06 091309
Pobierz