Wpis z mikrobloga

Najpierw robimy to co w nawiasie, a potem kolejność wykonywania działań. Dzielenie i mnożenie jest tak samo ważne więc liczymy od lewej do prawej
6:2*(2+1)= 6:2(3) = 3(3) = 9
  • Odpowiedz
92 albo 1 xD

@jacjag: Ta "2" to jest podpunkt który zlał mu się z wynikiem :] Ale ogólnie odpowiedział dobrze bo przez niedbalstwo w zapisie można różnie interpretować kolejność działań. Jeśli chcemy żeby wyszło nam "1" to musimy sobie domalować nawiasy, które powinny tam być przy prawidłowym zapisie.
  • Odpowiedz
a jest gdzieś definicja że liczbę przy nawiasie mnożymy najpierw?

@xiv7: tu nie chodzi o nawiasy, a o pomięty znak mnożenia. W akademickich opracowaniach często wtedy zakłada się, że takie działanie ma pierwszeństwo przed dzieleniem. To w zasadzie pytanie jak interpretujesz 2x/2x, czy jako 1 czy x^2. Ale najlepiej to po prostu unikać zapisów, które mogą wprowadzać w błąd ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
z ciekawości sprawdziłem u siebie, jeśli przed nawiasem nic nie postawię to z automatu dodaje nową parę nawiasów, a jeśli postawie znak mnożenia to liczy dobrze
parys88 - z ciekawości sprawdziłem u siebie, jeśli przed nawiasem nic nie postawię to...

źródło: kalc-1

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pikejon: po prostu w tym artykule z tvn24 co wrzuciłem to jakiś matematyk wyjaśnia że 9 ale że można to zapisać jako ułamek i będzie inaczej dlatego zawodowi matematycy stosują w takich przypadkach zawsze nawiasy żeby było wiadomo
  • Odpowiedz