Wpis z mikrobloga

Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!

Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.

Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego poszczególny składowe.

Starałem się aby książka była nie tylko merytoryczna, ale również była ładna dlatego dużą wagę przyłożyliśmy do zdjęć oraz okładki. Okładkę zaprojektował kielecki grafik Tomek Dąbek (jego prace wykorzystałem również do przygotowania bonusu, dla osób, które zamówią w przedsprzedaży), a zdjęcia są autorstwa mojego różowego (wszystkie oprócz kilku, są tam też zdjęcia dwóch mirków, których nie oznaczam bo są tam podpisani imieniem i nazwiskiem, a może niekoniecznie by chcieli ;d)

Mega się jaram, bo pisanie książki dało mi sporo radości twórczej, a pisanie nie sprawiało mi tyle przyjemności od czasów przedpandemicznych.

Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział.

#ramen #kuchniamg78 #japonia #rozdajo
MG78 - Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!

Przedmio...

źródło: zrozumiec-ramen-przod

Pobierz
  • 198
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce z tym z filmu to nie ma za dużo roboty. Podsmażasz odpowiednio boczek, gotujesz jajko, wywar z pasty miso i dodajesz jakiś sezam i inne składniki dodatki. Tam chyba najwięcej czasu mi zajęło zrobienie tego oleju chilli, ale niby można kupić. Teraz bym chyba po prostu do oleju dodał przyprawę Carolina reaper.
Kup pastę miso i zrób sobie , spoko wychodzi. A co do innych ramenów to nie wiem co
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lycaon_pictus: Inną koncentrację soli mają na pewno buliony do tsukemenu (ramenu do maczania) - do nich czasem można poprosić o wrzątek na koniec aby wypić bulion.

Z regionalnych wariantów jest jeszcze jeszcze Czarny Ramen Toyama, który jest opisany w książce. On jest turbo słony nawet jak dla japończyków, ale jego słoność wynika właśnie ze względów historycznych i tego, że robotnicy przychodzili do ramenya ze swoim ryżem i ramen był dodatkiem
  • Odpowiedz
@MG78: O grubo Panie! Sam lubię robić Ramen :) będąc w Łodzi wybrałęm sie do popularnej tam knajpy z Ramenem :) no nie powiem niebo a ziemia to co ja robię :) z ciekawości możesz podrzucić jakiś QR do filmiku ?
  • Odpowiedz
@MG78: zakupię z pewnością, nie było na jutubie lepszego filmu o tantanmenie niż twój, a sam tantanmen wyszedł przepyszny już w pierwszym podejściu. Trochę jest babrania się z robieniem tego, ale nie sądziłem, że ostatecznie nie jest aż tak skomplikowany w zrobieniu. Dzięki!
  • Odpowiedz
@MG78: Mirasie bardzo mnie kusi bo uwielbiam zupy różnego rodzaju, a ramen miałem okazje jeść kilka razy i niebo w ziemi normalnie ale nie wiem czy jest sens aż tyle stron o tym czytać.

Pytanie tylko czy jest możliwe stworzenie ramen w domu ze składników ogólno dostępnych? Czy jest to pozycja na zasadzie pasty:

"Makaron z boczkiem i cebulą" - myślisz sobie, spoko,
  • Odpowiedz
@MagicznaRuda: nic złego nie ma ani w makaronie lubelli ani w bulionie z kostki. złym jest zamykanie się na jeden smak i sprowadzanie całej reszty do głupoty i dziwactwa. na tej zasadzie o chlebie można powiedzieć, że to tylko woda, mąka, drożdże lub zakwas i sól i w ogóle kto to widzioł kupować chleb za 10 zł skoro w biedronie są za 2,99. tutaj mirek pokazuje, że ramen to nie
  • Odpowiedz
@MG78: Historycznie to Chińczycy podawali.w sposób umożliwiający zjedzenie całości ( ͡° ͜ʖ ͡°) choć też i w takiej formie dania mają. Nowoczesny ramen, ten od lat 70 i 80 zakłada, że zjadamy całość, więc zwykły chintant czy intensywny paitan można pić niemalże wszędzie.
  • Odpowiedz