Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego poszczególny składowe.
Starałem się aby książka była nie tylko merytoryczna, ale również była ładna dlatego dużą wagę przyłożyliśmy do zdjęć oraz okładki. Okładkę zaprojektował kielecki grafik Tomek Dąbek (jego prace wykorzystałem również do przygotowania bonusu, dla osób, które zamówią w przedsprzedaży), a zdjęcia są autorstwa mojego różowego (wszystkie oprócz kilku, są tam też zdjęcia dwóch mirków, których nie oznaczam bo są tam podpisani imieniem i nazwiskiem, a może niekoniecznie by chcieli ;d)
Mega się jaram, bo pisanie książki dało mi sporo radości twórczej, a pisanie nie sprawiało mi tyle przyjemności od czasów przedpandemicznych.
Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział.
Jest już dopisek: Jeśli koszty nie mają dla Ciebie znaczenia i zależy Ci na zagranicznej wysyłce to napisz do nas wiadomość na sklep@topgar.pl, a jakoś to ogarniemy! Do Australii raczej w tej cenie się nie ogarnie ;(
@MG78: no i zajebiście. Trzymam kciuki znalezienie potencjalnych czytelników na całym świecie ;)
@moze_sie_przyda: Niektórzy zostawiają bulion, ale to też zależy od miejsca i bulionu ( ͡°͜ʖ͡°) Niektórzy zostawiają resztki bulionu, w niektórzy domawiają ryż albo dodatkową porcję makaronu, a niektórzy wypijają.
Generalnie u nas (i na całym Zachodzie) jest mocniejsze skupienie się na bulionie i u nas buliony często są lepsze niż w Japonii, w Japonii dużo ważniejszy element to makaron i tam w ocenie dania
@Ranger: To o czym mówisz to tare(baza), którą można przygotować z sosu sojowego (albo miso albo soli). W rosole tę bazę stanowi sól, ale sposób przygotowania jest inny (w ramenie łączy się sól z bulionem dopiero w misce, do rosołu dodaje się do garnka).
Rosół (bulion bez klusek) technicznie jest podobny do ramenów z klarownym bulionem opartym na soli, ale oprócz nich można wykorzystywać również gęste kolagenowe buliony, a oprócz
@MG78: gratulacje, stary! Żałuję, że okładka jest gruba - zdecydowanie wolę cienkie, jakieś takie lżejsze się to wydaje do przenoszenia czy trzymania w rękach. Niemniej zamówię i chętnie poczytam 乁(♥ʖ̯♥)ㄏ
@radziuxd: Myślałem, że to widać we fragmencie "Zajrzyj do książki" :D Nie lubię jak jest za dużo tekstu bez przecinania zdjęciami dlatego staraliśmy się robić to tak aby było zbalansowane dobrze ;d
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego poszczególny składowe.
Starałem się aby książka była nie tylko merytoryczna, ale również była ładna dlatego dużą wagę przyłożyliśmy do zdjęć oraz okładki. Okładkę zaprojektował kielecki grafik Tomek Dąbek (jego prace wykorzystałem również do przygotowania bonusu, dla osób, które zamówią w przedsprzedaży), a zdjęcia są autorstwa mojego różowego (wszystkie oprócz kilku, są tam też zdjęcia dwóch mirków, których nie oznaczam bo są tam podpisani imieniem i nazwiskiem, a może niekoniecznie by chcieli ;d)
Mega się jaram, bo pisanie książki dało mi sporo radości twórczej, a pisanie nie sprawiało mi tyle przyjemności od czasów przedpandemicznych.
Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział.
#ramen #kuchniamg78 #japonia #rozdajo
@MG78: no i zajebiście. Trzymam kciuki znalezienie potencjalnych czytelników na całym świecie ;)
Generalnie u nas (i na całym Zachodzie) jest mocniejsze skupienie się na bulionie i u nas buliony często są lepsze niż w Japonii, w Japonii dużo ważniejszy element to makaron i tam w ocenie dania
Nie sprzedawałem nigdy niczego, Zrozumieć Ramen to moja pierwsza książka i pierwszy produkt jaki sprzedaje
@JoeGlodomor: a podstawą ramenu nie jest czasami ten sojowy wywar, który nie musi być na mięsie? Nie wiem, nie znam się, pytam tylko.
Rosół (bulion bez klusek) technicznie jest podobny do ramenów z klarownym bulionem opartym na soli, ale oprócz nich można wykorzystywać również gęste kolagenowe buliony, a oprócz
Żałuję, że okładka jest gruba - zdecydowanie wolę cienkie, jakieś takie lżejsze się to wydaje do przenoszenia czy trzymania w rękach.
Niemniej zamówię i chętnie poczytam 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
@MG78: o k---a, ale tera to zachęciłeś, było tak od razu pisać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na pierwszy rzut oka prawdopodobnie nie - zbędne rozgrzewanie gospodarki.
@MG78: wygra ktoś kogo całkowicie nie obchodzi temat i puści to na OLXa. Takie rozdajo są bez sensu...