Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it #korposwiat

Mirki odnośnie porannego posta

https://www.wykop.pl/wpis/78384339

Dostałem (pasiw agresiw) uwagę od jakiejś kobiety, która kieruje zespołem Data Science z którym współpracuje, ja r&d teraz, żebym trochę przystopował z pomysłami i artykułami do implementacji, bo niektórzy członkowie jej zespołu czują się niepewni xdd

Ja generalnie w pracy funkcjonuje podobnie jak tutaj, jestem żywiołowy i mam 10 pomysłów na minutę, ale pomagam każdemu, często pomagam e implementacjach i generalnie myślałem, że jestem dobrym ziomkiem.

Więc mam czuć się źle bo ludzie są będą czuć źle, jak w końcu zrobią to, za co im płacą.
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: pewnie masz słabo rozwinięte umiejętności społeczne, rzadziej niż np ta kobieta wchodziłeś w interakcje z ludźmi. słabo ją wyczuwasz, ciężko ci stwierdzić co może nią tak naprawdę kierować. poza tym pewnie słabo też sam komunikujesz o co ci chodzi. przez co kumunikacja pomiędzy wami możę być chaotyczna i pewna niejasności. a oprócz tego jesteś pewnie też zajaranym pasjonatem który się podnieca każdym newsem, nowinką. z jej perspektywy to daje
  • Odpowiedz
@ItsyBitsyPajonk: To bardzo zła rada, ponieważ to manager zespołu decyduje kto się nadaje, a kto nie. Najwyraźniej kierownictwo ma swoje powody aby akceptować duże opóźnienia.
Rolą specjalisty jest postępowanie zgodnie z procedurami i komunikowanie zaobserwowanych nieprawidłowości.
Jeżeli specjaliście nie odpowiada praca w danym środowisku, to proponuje firmie zmianę warunków współpracy.
  • Odpowiedz
@hot_topic pewnie tak. I pewnie rzutuje na innych pracowników swoje podejście do uprawiania nauki. Jednocześnie też wysokie wymagania wobec siebie. Np w ciągu ostatnich 2 nocy przeczytałem 72 papiery naukowe. Ale pod żadnym pozorem NIGDY nikogo nie obrażam, poganiam, czy nie daj bóg mobbinguje.

Ale zupełnie tak nie robię wobec bliskich (żona, pier, kot). Oni mnie uwielbiają.
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto jestem też r&d leadem a niedługo będę ai leadem. Problem polega też na tym, że jest ogrom osób w jej zespole, których uważam za dobrych kumpli i którzy bardzo mnie lubią i wyrażali to na wiele sposobów.
  • Odpowiedz
Rolą specjalisty jest postępowanie zgodnie z procedurami i komunikowanie zaobserwowanych nieprawidłowości.

@MilionoweMultikonto: Zwykłego specjalisty tak, ale senior (taki, prawdziwy, nie za wysługę lat), a już zwłaszcza tech-lead jest od tego, żeby ukierunkowywać zespół, proponować lepsze rozwiązania i ciągnąć zespół technologicznie do przodu. A jak się ktoś czuje niepewnie, bo tech-lead podrzuca nowe rozwiązania, to właśnie to jest rola menedżerów, żeby POMIMO tego się czuł pewnie.

Zwłaszcza w mocno rozwojowych branżach.
  • Odpowiedz
@kolekcjoner_szekli jestem rozgarnięta osoba z wysokim iq, i gwarantuje Ci, że gdybyśmy się poznali bylibyśmy dobrymi kumplami. Pewnie czasem przesadzam, ale nie jakoś często.

Z pewnością im zakłóciłem spokój, bo do tej pory robili estymacje na poc drzewa decyzyjnego na poziomie z4 tyg. A tera plotki chodzą że będę ich szefem
  • Odpowiedz
jestem też r&d leadem a niedługo będę ai leadem. Problem polega też na tym, że jest ogrom osób w jej zespole, których uważam za dobrych kumpli i którzy bardzo mnie lubią i wyrażali to na wiele sposobów.

@JamesJoyce: mając prawie 3 dekady doświadczenia w IT przerabiałem takie historie, dlatego wiem, że jeżeli przeszkadza Ci toksyczne środowisko, to musisz się dowiedzieć jakie są intencje managementu i ustalić z nimi dalsze losy współpracy.

Jeżeli
  • Odpowiedz
@ItsyBitsyPajonk kiedyś na spotkaniu z zespołem na który narzekałem dłubali 25 min. Jedna z osób, w tym przypadku pan zapytał jak naprawić to by nasze drzewo stawało się bardziej zaawansowane
, czyli duże. Wystarczy je podlewać - odpowiedziałem .

Nie wiem czemu, ale wydawało mi się to wówczas tak niesamowicie śmieszne, że śmiałem się z 10 minut. A później hry kazały nam podać sobie rękę. To najpoważniejszy przykład mobbingu, jakiego się
  • Odpowiedz