Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it #korposwiat

Mirki odnośnie porannego posta

https://www.wykop.pl/wpis/78384339

Dostałem (pasiw agresiw) uwagę od jakiejś kobiety, która kieruje zespołem Data Science z którym współpracuje, ja r&d teraz, żebym trochę przystopował z pomysłami i artykułami do implementacji, bo niektórzy członkowie jej zespołu czują się niepewni xdd

Ja generalnie w pracy funkcjonuje podobnie jak tutaj, jestem żywiołowy i mam 10 pomysłów na minutę, ale pomagam każdemu, często pomagam e implementacjach i generalnie myślałem, że jestem dobrym ziomkiem.

Więc mam czuć się źle bo ludzie są będą czuć źle, jak w końcu zrobią to, za co im płacą.
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tech-lead jest od tego, żeby ukierunkowywać zespół, proponować lepsze rozwiązania i ciągnąć zespół technologicznie do przodu

@blehblehbleh: jeżeli ludzie nad nim nie chcą inwestować w rozwój technologiczny cudzego zespołu to dlaczego miałby to robić za darmo?
Ona decyduje jak funkcjonuje jej zespół, chciałbyś jej zrobić dobrze za darmo?
100% zaangażowania tylko dla własnego biznesu. Pozostałe biznesy mają upadać, taka ich rola.
  • Odpowiedz
To najpoważniejszy przykład mobbingu, jakiego się dorobiłem.

@JamesJoyce: on Twój żart też mógł odebrać jako mobbing. Ludzie bywają przewrażliwieni, brakuje im dystansu, kultury, asertywności itd.

Niestety czym wyżej w strukturze jesteś, tym bardziej musisz znać się na polityce i dyplomacji. Jedynym wyjątkiem jest bycie właścicielem i zatrudnianie ludzi, którzy za Ciebie ogarniają public relations.
  • Odpowiedz
rzadziej niż np ta kobieta wchodziłeś w interakcje z ludźmi. słabo ją wyczuwasz, ciężko ci stwierdzić co może nią tak naprawdę kierować.

@hot_topic: tutaj się mylisz. Gdyby ta kobieta była ogarnięta społecznie, to by w chłopie nie wzbudziła tak negatywnych emocji. To jej zasrany obowiązek żeby zbudować dobre relacje z ludźmi z którymi współpracuje, a doprowadzenie do sytuacji w której mireczki zaczynają rozkminiać, jak ją spacyfikować, to totalna porażka zawodowa.
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto widzisz. Ty jesteś fachowcem, więc od razu odczytujesz też to, co nie jest napisane. Ja nie tyle obawiam się, co wiem, że aktualny ich lead będzie przeciwko.

Tylko management mnie kocha. I wspomniałem że planuje naprawić atmosferę. Czy się uda, nie wiem. Dzięki za poradę.
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto wiem i mnie to drażni. Ja tylko chcę robić badania, pisać modele i utrzymać godnie rodzinę, bo sam pochodzę z tragicznej biedy. Nie chce, żeby czegokolwiek zabrakło mojej żonie, mojemu psiurowi i mojej kociczce.

Uważasz, że zdobędę? Że tej gry się uczy?
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jasne że się uczy, przecież masz sieć neuronową ( ͡° ͜ʖ ͡°) Możesz podpytać chat gpt jak realizować codzienny trening asertywności, negocjacji i mediacji dostosowany do Twoich aktualnych wyzwań.

Tylko nie za szybko, bo się rozpędzisz i zdobędziesz za dużo władzy, której nie będziesz w stanie utrzymać.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Czesto jest to trochę pośrodku. Nie znam Cię, nie wiem jak się z Tobą pracuje. Czasami jest tak, że pracujesz z pasjonatami i indywidualistami, którzy chcą ciągnąć projekt i wymyślać dużo rzeczy. Czasami to przytłacza i zaciemnia obraz projektu. Raz miałem taką sytuację, że koleś forsował super fancy technologie, wszystko fajnie, ale część z nich była niestabilna i doprowadziła do opóźnień w projekcie. Potem typ odszedł i wszystko się
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto nie mam. Medycyna mnie przeżarła i wypluła uzależnieniem od opio. Teraz czekam u kilku specjalistów na odpowiedź, czy znajdzie się miejsce na oddziale. Nawet jednak jak się znajdzie to i tak czeka mnie spory czas bezsenności, bólu i walki z trzymaniem uzależnienia na wodzy, tzn nie dopuszczania do zwiększania dawek. Bywa ciężko.
  • Odpowiedz
pewnie masz słabo rozwinięte umiejętności społeczne, rzadziej niż np ta kobieta wchodziłeś w interakcje z ludźm

@hot_topic: Ale brednie. Gosc napisał jedna historyjkę, nikt z was go nie zna, nikt z was z nim nie pracował i już mu wciskacie, że ma słabe umiejętnosci spoleczne xDDDD
Weź młotek i...
NiebieskaPileczka - >pewnie masz słabo rozwinięte umiejętności społeczne, rzadziej ni...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@BreathDeath: Problem jest niestety taki, że każdy feedback u obecnego klienta jest taki, że jestem niezastąpiony i zapłacą za mnie każde pieniądze, bym tylko został. Tylko co z tego, skoro pomiędzy tym są jacyś ludzie, którzy np. nie chcą się rozwijać się, tylko wykonać swoje i iść dalej. A poza tym świetnie się ze mną pracuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Serio :)
  • Odpowiedz
@hot_topic @NiebieskaPileczka No kompletnie tak nie jest i nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz. Czy widzisz chociażby po mojej aktywności na wykopie, żebym miał słabe umiejętności społeczne? Nie, bo ich nie mam. Mam wręcz bardzo dobre. Wiele lat prowadziłem zajęcia na uczelni, grupy naukowe czy teamy kilkuosobowe. I ze znaczną częścią z ludzi, z tych grup mam nadal kontakt.

a oprócz tego jesteś pewnie też zajaranym pasjonatem, który się
  • Odpowiedz