Wpis z mikrobloga

@Alcoholic_Desacrator Z wmawianiem wszystkim dookoła, że tylko oni są normalni to się nie zgodę - jest wiele grup, które tak robią np. wyborcy partii politycznych mają do tego tendencję. Taka jest ludzka natura, że swoje przekonania uznaje się za lepsze.

Z symbolami w przestrzeni publicznej mogę się częściowo zgodzić ale też nie jest to jednoznaczne. Zobacz, że na ulicach można spotkać, np symbole AK, które też są w jakiś sposób deklaracjach
  • Odpowiedz
@Filipterka25 Moim zdaniem zarzut, że kościół dostaje hajs od państwa to jest bardziej zarzut do państwa niż do kościoła. Jeśli dają to głupi by nie brał, a to są i tak śmieszne pieniądze i kościołowi jakoś na tym pewnie nie zależy, bo sami zarabiają wielokrotnie więcej. Poza tym wokół tego funduszu funkcjonuje wiele mitów i ludzie nie wiedzą, że prawie cała ta kasa i tak musi być wykorzystana np. na utrzymanie
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz ale to zbytnie zaangażowanie w politykę też jest swoiste skrzywienie, bo normalni ludzie raczej pozostawiają takie kwestie w sferze prywatnej i zdają sobie sprawę że większość nie przepada za polityczną, religijną czy jakąkolwiek inną agitacją w życiu codziennym. Można przecież uznawać pewne poglądy za lepsze, ale nie trzeba automatycznie próbować wmawiać innym że te ich są gorsze co w domyśle czyni ich ludźmi pomniejszego sortu. Obserwując przeciętną dyskusję w internecie
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: z nudów! Jako były spowiednik powiem tyle - qrwy chodzą i nudzą się, bo życie na wsi i nie tylko to nuda dla osób 40+
Młodzi to chodzą tylko z przymusu.

• Odpowiedz
@SmugglerFan: Mało kto zmienia się od razu. Zazwyczaj to jest proces i praca nad sobą. Ponadto w różnym wieku są różne wyzwania/słabości/pokusy. Mi osobiście spowiedź pomaga jest pewnym oczyszczeniem i motywacją do pracy nad swoimi słabościami. Nawet Święci Kościoła Katolickiego spowiadali się bardzo często. Spowiedź jest też swego rodzaju wyrazem pokory, umiejętności przyznania się do błędu i swojej słabości ale w duchu pocieszenia. Sam tego nie doświadczyłem tak mocno ale
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Bo dostajesz instrukcję, narzędzia i masz powiedziane rób tak i tak, a będziesz szczęśliwy, zaglądanie w głąb siebie analiza swoich zachowań, kościół to takie miejsce, które przyjmuje każdego z otwartymi rękami.( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie szukaj cudzych przywar tylko pracuj nad sobą i dawaj dobry przykład, pomagaj bezinteresownie.
  • Odpowiedz
@Filipterka25 Masz rację z tym funduszem. Większość idzie na ubezpieczenia i emerytury, więc mój błąd. Źle spojrzałem sprawdzając.

A co do finansów kościoła to nie jest źle. W Polsce na tacę rocznie daje się przynajmniej 1.5 miliarda złotych, a widziałem nawet szacunki dochodzące do 3 miliardów choć oczywiście ciężko to oszacować, bo pieniądze z tacy nie idą w górę tylko większość zostaje w parafiach. Dla porównania fundusz kościelny (dzielony między wszystkie
  • Odpowiedz