Wpis z mikrobloga

@SmugglerFan: pamiętam w podstawówce jak się jeszcze chodziło i przed spowiedzią trzeba było na siłę grzechy wymyślać, i zawsze to samo: pyskowałem i nie słuchałem rodziców, pominąłem kilka mszy świętych....więcej grzechów nie pamiętam....blablabla, straszna męczarnia.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: To proste. Bog cie kocha takim jakim jestes, wie ze bedziesz i tak grzeszyc bo taka jest juz natura czlowieka. Spowiedz ma na celu zdjecie brzemienia winy i zapobiec PTSD i popadaniu w jezcze gorszy chaos.
  • Odpowiedz
@robert5502 takie linki w kwestii spowiedzi i wiary też ci mogę wysyłać... takie wyjaśnienia nie przekonują.

Tak samo ateista nie zrozumie wierzącego... I zadawanie takich pytań jest bezsensowne.

Ps. Jedni i drudzy uważają że tamci są po prostu chorzy psychicznie ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@SmugglerFan

@ladniecuchne: tak, jestem ciekawy jak to sie tlumaczy katolikom

Ilość tzw. grzechów dąży do zera ale na wykresie grzechów popelnianych w czasie to asymptota.

To i tak bez sensu bo według kk "Jezus odpokutował za ludzi wszystkie grzechy swoją śmiercią na krzyżu".
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz

- Wierzących w cokolwiek typu horoskopy, wróżki, szczęśliwe liczby. Zupełnie nieracjonalne

Bardzo trafne spostrzeżenie - katolicyzm to taki sam stek bzdur jak wiara w ww. rzeczy.

Zasadnicza różnica między ludźmi bawiącymi się w tego typu gusła i zabobony jest jednak taka że ci pierwsi ograniczają się przeważnie do sfery prywatnej w przeciwieństwie do katolicyzmu obecnego w sferze publicznej i jego wyznawców oczekujących poszanowania dla swoich wymysłów ze strony normalnych ludzi.
  • Odpowiedz
@Filipterka25 Kościół katolicki, ma swoje zasady i jak się nie podoba to nie chodź nie spowiadać ¯_(ツ)_/¯.

Sorry ale nie będą tracił czasu na opisywanie prawdopodobne dorosłemu człowiekowi dlaczego lenistwo, zazdrość i pycha to nie jest przepis na szczęśliwe życie
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz póki nie próbują wmawiać wszystkim dookoła że tylko oni są normalni a wszyscy inni pójdą do piekła to nie widzę takiej potrzeby. Nie kojarze też żeby hazardziści i horoskopiarze umieszczali symbole swojej wiary gdzie tylko się da i dostawali szału na sugestię żeby usunąć je z przestrzeni publicznej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@morgiel

teraz możesz zebrać plusu od ludzi którzy do kościoła chodzą tylko na pogrzeby i śluby ale z jakiegoś powodu tak bardzo im te kościoły przeszkadzają że muszą srać się o nie pod każdym postem

Nie miałbym żadnego problemu z kościołem i ludźmi chodzącymi do kościoła gdyby nie to, że kościół okrada mnie z pieniędzy poprzez konkordat i kościół jak i ludzie do niego chodzący wchodzą z moje życie z buciorami
  • Odpowiedz
przeciez jesli postanawiali poprawe to tych grzechow powinni miec coraz mniej. po tylu latach juz nie powinni miec w ogole grzechow.

@SmugglerFan: Zapytaj idealnych ludzi w tym idealnym świecie, aż po starość potrafią chodzić do psychologa/psychiatry/terapeuty. Przecież po tylu latach powinni wiedzieć, jak żyć idealnie.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan ci co chodzą do spowiedzi wychodzą z założenia że można grzeszyć bo i tak zostanie im to odpuszczone a potem przemieniają się w prawdziwe kreatury obrzydliwie kanalie. Porządny człowiek odczuwa na widok takich gamoni obrzydzenie. Spowiedź nie jest mu do niczego potrzebna bo zachowuje się przyzwoicie i swoim mniemaniu nie chce mieć nic do czynienia z Bogiem który grzechy zapisuje ołówkiem.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: pozdrawiam internet w 2124 roku. Patrzcie, ludzie wtedy cały czas bronili opowiastek, wymyślonych przez jakiegoś pastucha w 1 wieku. Pozdrawiam, cześć,giniemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Sorry ale nie będą tracił czasu na opisywanie prawdopodobne dorosłemu człowiekowi dlaczego lenistwo, zazdrość i pycha to nie jest przepis na szczęśliwe życie

Odpowiedz

@SoplicaTadeusz: No jestem leniwy (przez co zawsze dążę do wyższych zarobków za ten sam nakład pracy oraz efektywnych inwestycji), pyszny (tj. dumny) oraz chciwy (patrz wyżej) - i co w tym złego?

Kościół katolicki, ma swoje zasady i jak się nie podoba to nie chodź nie
  • Odpowiedz