Wpis z mikrobloga

@SmugglerFan działa to dokładnie tak, jak chociażby nauka: przecież to, że udało nam się zdobyć jakieś informacje czy kompetencje nie oznacza, że możemy przestać się uczyć. Wręcz przeciwnie: dzięki temu odkrywamy, że musimy uczyć się jeszcze więcej i to zupełnie nowych rzeczy. Walka z własnymi słabościami to też niekończący się proces i z biegiem czasu staje się coraz bardziej wymagający.

Wreszcie: grzechem przecież w rozumieniu Kościoła nie jest tylko zabijanie, krzywdzenie
  • Odpowiedz
bo ludzie są grzeszni i nie zostają przy swoich postanowieniach co się zgadza z poglądami Chrześcijaństwa o grzechu pierworodnym i skłonności do grzeszności ludzi, to czemu tam łażą to nie wiem ale to że grzeszą jest spodziewaną sytuacją i nie nie jest niespójne z Chrześcijaństwem zadowolony??

@morgiel: nie żeby religia była gdziekolwiek spójna, ale to postanowienie poprawy ewidentnie nie zdaje egzaminu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
jak to mozliwe ze ludzie chodza do spowiedzi przez paredziesiat lat? przeciez jesli postanawiali poprawe to tych grzechow powinni miec coraz mniej. po tylu latach juz nie powinni miec w ogole grzechow.

@SmugglerFan: wiara zakłada to, że człowiek jest istotą ułomną i zawsze będzie popełniał grzechy. Ważne jest natomiast żeby starać się żyć zgodnie z naukami i w razie popełnienia grzechu wyspowiadać się i żałować.
  • Odpowiedz
@robert5502 zrozumiałeś czy zostałeś przekonany... ?

Uwierzy, zrozumieć i zostać przekonany to całkiem różne kwestie.

Można uwierzyć w Boga
Można zrozumieć, ze ktoś uważa się za boga.
Można przekonać zastraszając, ośmieszając lub przekupując bo jeśli robisz to samodzielnie to albo uwierzyłeś albo zrozumiałeś... ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ale z jakiegoś powodu tak bardzo im te kościoły przeszkadzają że muszą srać się o nie pod każdym postem

@morgiel: może z takiego, że kościół się ostro przyssał do budżetu, a księża są ponad prawem? Jakby wierni sami sobie te przybytki i duchownych finansowali + nie wpychali się z tym w przestrzeń publiczną (wszędzie krzyże, religia w szkołach, procesje, dzwony, prawo dostosowywane do religii, krytyka innych za życie wbrew religii
  • Odpowiedz
z jakiegoś powodu tak bardzo im te kościoły przeszkadzają

@morgiel: systemowe krycie pedofilii oraz bardzo aktywne polityczne angażowanie się w popieranie antydemokratycznej partii złodziei, NO ALE HALO ZASTANÓWMY SIĘ CZEMU LUDZIE TAK NIE LUBIĄ KOŚCIELNIAKÓW

o prorosyjskosci aktualnego papaja już nie wspominam
  • Odpowiedz
  • 0
@SmugglerFan działa to dokładnie tak, jak chociażby nauka: przecież to, że udało nam się zdobyć jakieś informacje czy kompetencje nie oznacza, że możemy przestać się uczyć. Wręcz przeciwnie: dzięki temu odkrywamy, że musimy uczyć się jeszcze więcej i to zupełnie nowych rzeczy. Walka z własnymi słabościami to też niekończący się proces i z biegiem czasu staje się coraz bardziej wymagający.

Wreszcie: grzechem przecież w rozumieniu Kościoła nie jest tylko zabijanie, krzywdzenie ludzi,
  • Odpowiedz
tak, jestem ciekawy jak to sie tlumaczy katolikom

@SmugglerFan: to jest bardzo proste, masz przykazanie "przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty", no więc będąc katolikiem jesteś zobowiązany do popełnienia przynajmniej jednego grzechu w roku :)
  • Odpowiedz
@SmugglerFan:
R---------a mnie, że czasem katole dopierdoalają się do mnie, że obchodzimi "Wigilię" (a w zasadzie świąteczne spotkanie z rodziną i prezentami). Robimy to, bo częśc rodziny jeszcze jest jeszcze niby wierząca a dzieci mają radochę z prezentów, a nam to wisi.
Na majówkę tez się spotykamy i nikt nie d--------a się, czy ktos jest za świetem pracy XDDDD
I niech będzie, niech nazwą to sobie obłudą XD
Problem w
  • Odpowiedz
@morgiel:

to że grzeszą jest spodziewaną sytuacją i nie nie jest niespójne z Chrześcijaństwem

Czyli wszyscy katolicy obiecują poprawę bogu. Wszyscy łącznie z Bogiem wiedzą, że tej poprawy nie będzie. Czyli zwyczajnie kłamią. I tak w kółko? XD Przecież to bezsensowny debilizm.
  • Odpowiedz
  • 0
@SmugglerFan: to jest bardzo proste, masz przykazanie "przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty", no więc będąc katolikiem jesteś zobowiązany do popełnienia przynajmniej jednego grzechu w roku :)

@voot: lol. chyba jeszcze to musi byc grzech ciezki, bo wlasnie przeczytalem ze niby te lekkie sa anulowane podczas mszy?
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Dla mnie najcięższe do pojęcia jest, że ludzie wyznają katolicyzm, a nawet nie są w stanie przeczytać pisma, które jest filarem ich wiary i zawierzają księżom i ich interpretacji na słowo
  • Odpowiedz
@morgiel tak, przeszkadzają mi bo muszę na nie płacić choć nie chcę.
Bo powinny dawać przykład a jedyne co można zauważyć to hipokryzja. Bo jest schronieniem dla pedofili, bo ingeruje w sprawy kraju, bo próbuje wmawiać wszystkim jak mają żyć i co mają robić. Można wymieniać bez końca.
I tak, pójdę na pogrzeb do kościoła ale tylko ze względu na szacunek dla zmarłego. Równie dobrze mógłbym iść do meczetu jeśli miałbym
  • Odpowiedz
R---------a mnie, że czasem katole dopierdoalają się do mnie, że obchodzimi "Wigilię"

@text: Wigilia to nie jest wyłącznie święto katolickie, ja np. ubieram wtedy choinkę, a to jest rytuał pogański, więc katolicy pewnie nie ubierają ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wspólne biesiady i obdarowywanie się prezentami to również tradycje pogańskie, więc wcale nie musisz się z niczego tłumaczyć. Dzisiejsze święta bożego narodzenia nie mają za dużo wspólnego
  • Odpowiedz