Wpis z mikrobloga

@mam_spanko: szkoda że in real life z opodatkowaniem milionerów jest raczej słabo, za to lewica jest bardzo chętna żeby doebać klasie średniej czyli wstrętnym bogolom którzy zarabiają bajońskie kwoty typu 7k na ręke
  • Odpowiedz
@mam_spanko Ciekawe w którym kraju znajdę taką lewicę? Bo u nas to Lewica sama stała się przedstawicielem bogatych z wielkich miast, a opodatkować to owszem chcą ale nie milionerów tylko chłopaków co chodzą do roboty na etat i ciułają sobie na wakacje
  • Odpowiedz
@mam_spanko: ahh tylko efektywnie opodatkować bogatych sie nie da, więc ci debile z lewicy odwiecznie próbują opodatkować korporacje od których wszyscy kupujemy licząc że tym razem ceny od tego nie wzrosną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@thorgoth no ale to ty napisałeś że chce opodatkować tych z małych dochodem, no to napisz gdzie tak postuluje lewica?

Tu masz co lewica chciała by zrobić:
Uczciwe podatki.

Obniżymy stawkę podatku VAT. Uprościmy przepisy prawa o podatku dochodowym i zapiszemy je w dwóch czytelnych ustawach: o podatnikach PIT i podatnikach CIT. Wprowadzimy progresywną skalę PIT, odciążającą gospodarstwa domowe o niskich i średnich dochodach oraz zwiększymy koszty uzyskania przychodu dla pracowników. Opodatkujemy wielkie korporacje
  • Odpowiedz
@mam_spanko: dlatego bo niemal zawsze to jest:
- musimy podnieść podatki dla najbogatszych
-... hurra?
- dlatego wprowadzimy stawkę dochodowego 69% od zarobku powyżej 7000 miesięcznie xD

Więc niech s---------a bo my już dobrze wiemy że najbogatsi to razem z nimi wódkę piją i kupują im prezenty.
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka Uprzejmie przypominam że Robin Hood nie "zabierał bogatym i dawał biednym" jak to jest zwykle przeinaczanie. Robin Hood zabierał pieniądze poborcom podatkowym i oddawał je ludziom od których poborcy te podatki w pierwszej kolejności ściągnęli. Polecam zajrzeć do źródła.
  • Odpowiedz
@fraciu: nie, ja napisałem że chcą "zmniejszenia nierowności" czyli zgnojenia klasy średniej do poziomu dolnego marginesu - choćby po to jest progresja podarkowa, żeby ukarać każdego który probuje sobie radzić w tym kraju.

A że bosak ma socjalistyczne odchyly to wiem, wystarczy poczytać jego peany o 500+
  • Odpowiedz
  • 1
@thorgoth po pierwsze musielibyśmy się dogadać co to klasa średnia, bo to nie jest nikt co ma jakieś 10k i do tego jest uzależniony od pracy dla jakieś firmy, to zwykły człowiek pracy.

Po drugie już teraz wszycy "bogaci" uciekają z podatkami na jdg czy innymi sposobami i to właśnie za nich trzba się brać.
  • Odpowiedz
@mam_spanko: podatkami i socialem problemów nie rozwiążesz. Najlepszy przykład to podatek cukrowy. Mieli wziąść na siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Podatki chcą zwiększać bo to najłatwiejsze. Jedno zdanie i pora na CSa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tu trzeba uszczelnienia podatków, by te były rozliczane w Polsce. Bogatych stać na biura rachunkowe.
  • Odpowiedz
@fraciu: zdaniem lewicy klasa średnia to jest drugi próg podatkowy, który uważają za coś cudownego.
Matematykę ile trzeba zarabiać żeby zostać "lewicową klasa srednia" zostawiam tobie

Po drugie już teraz wszycy "bogaci" uciekają z podatkami na jdg czy innymi sposobami i to właśnie za nich trzba się brać

Nie. To są właśnie kosmetyczki, księgowe, informatycy i mechanicy których lewica chce się "brać" żeby ich ściągnąć do poziomu klienteli mopsów.
Ja
  • Odpowiedz
@fraciu: do czego konkretnie? Do tego że lewicy podoba się drugi próg i chętnie zwiększa progresję jeszcze bardziej?

Nie, to zbyt łatwo znajdziesz sam.
  • Odpowiedz