Wpis z mikrobloga

zeby nie ryczała skrzynia biegów

@kraven2024: Przecież to nie ecvt "ryczy".

A po za tym, to strasznie przesadzone są te opinie o głośności w tych Toyotach. Śwagier jakoś rok temu sobie kupił aurisa z hybrydą 1.8, przejechałem się, i faktycznie, silnik trochę wyje, ale to tylko jak się robi 0-100 xD Przy normalnej jeździe jest ok, po opiniach jakie słyszałem spodziewałem się gorszych wrażeń, a patrząc na spalanie w porównaniu
  • Odpowiedz
@FisioX:

hybryda w gazie - final boss jazdy ekonomicznej :)

Jechałem parę lat temu taryfą, którą było Suzuki Baleno z gazem. To jest dopiero skąpstwo maksymalne - auto w mieście pali około 4,5 litra gazu lub 4 litry benzyny. A ma zwyczajny silnik 1.2 bez turbo i bez żadnej hybrydy.
  • Odpowiedz
@kptDoopa: jeździłem 1.8 hybrid 122 km i o ile po mieście jeździło sie super, to w trasie już w 2 osoby bez bagażu to było okrutnie słabe auto. Ale w cyklu miejsko-podmiejskim 3 l/100 km nie bylo wyczynem. Teraz szukam auta dla siebie i zastanawiam sie jak jeździ 2.0
  • Odpowiedz
@kptDoopa: niektórzy nie rozumieją, że to auto jest stworzone głownie do jeżdżenia wokół komina + ewentualnie dwa razy w roku jakiś wypad nad morze lub góry i w tej roli sprawdza się znakomicie. To nie jest typowy długodystansowiec, chociaż do wygłuszenia, szczególnie podwozia, mogliby się lepiej przyłożyć + symulacja biegów jak w Hondzie i by było miodzio.
  • Odpowiedz
niektórzy nie rozumieją, że to auto jest stworzone głownie do jeżdżenia wokół komina + ewentualnie dwa razy w roku jakiś wypad

@taxi_driver92: nie dziwne, skoro w kraju, gdzie mamy jedne z nizszych rocznych przebiegow osobowek, koronnym argumentem ludzi przeciwko elektrykom jest to, ze maja za maly zasieg, i w kraju gdzie srednio robi sie <1500km miesiecznie, nagle wszyscy potrzebuja robic na strzala chorwacje i z powrotem w jeden dzien i
  • Odpowiedz
@FisioX: ja mam 2.0 corolle i akurat tam sie nie da zrobic gazu, w sensie sie da ale to nie jest takie dobre i ekonomiczne jak w 1.8. Mi bez gazu pali 6.3 przy 130km/h na autostradzie a gazu brak.
  • Odpowiedz