Hej! Zrobiłem sobie dzisiaj #jonogram + żelazo i ferrytynę. Wklejam niżej wyniki. Mam wrażenie, ze ferrytyna dość OK, ale żelazo mam niskie. Czym to może być spowodowane? Doklejam też świeżą morfologię - bo niby może to wyglądać na #anemia, ale czerwonych krwinek mam przecież dużo.
Jaka #dieta by to trochę poprawić? Może ktoś coś podpowie.
@damian44__: Jest ok, nie martw się. A co możesz z dietą zrobić? Im bardziej urozmaicona tym lepiej. Jedz więcej rzeczy których masz mało w diecie jak np. podroby, ryby, orzechy, nasiona, kiszonki.
@damian44__: jest git. Dolna granica normy, to dalej norma. Jeśli wyniki mieszczą się w "widełkach", to bez paniki. Morfologia legancka, ferrytyna też. Jeśli już bardzo chcesz suplementować żelazo, to dietą. Bez żadnych leków czy suplementów polecanych przez dziewięciu na dziesięciu farmaceutów. Zwiększ kasze, sałatę czy jakieś kiszonki, ewentualnie wątróbka i kaszanka od czasu do czasu. Tylko nie przeginaj i nie jedz w kółko tylko tego, co pisałem jako przykład. Zróżnicowana
Zrobiłem sobie dzisiaj #jonogram + żelazo i ferrytynę.
Wklejam niżej wyniki.
Mam wrażenie, ze ferrytyna dość OK, ale żelazo mam niskie.
Czym to może być spowodowane?
Doklejam też świeżą morfologię - bo niby może to wyglądać na #anemia, ale czerwonych krwinek mam przecież dużo.
Jaka #dieta by to trochę poprawić?
Może ktoś coś podpowie.
PS No i sód też do poprawy zdaje się.
#badania #zdrowie #krew #zelazo #morfologia #medycyna #lekarz
źródło: wyniki
PobierzA co możesz z dietą zrobić? Im bardziej urozmaicona tym lepiej. Jedz więcej rzeczy których masz mało w diecie jak np. podroby, ryby, orzechy, nasiona, kiszonki.