Wpis z mikrobloga

Dlaczego nie warto patrzeć na liczbę aplikujących ludzi na #linkedin

Historia zaczyna się od wystawienia przeze mnie ogłoszenia na rolę IT --> FullStack Developer

Po 1 dniu, a właściwie nocy, otrzymuję ponad 100 aplikacji, a LinkedIn blokuje dalsze przyjmowanie kandydatur.

Było by wyśmienicie, gdyby nie fakt, że "w środku" dzieją się cuda na Kijku (i nie chodzi tu o mnie 😇) .

Niemal wszystkie aplikację dotyczą (jak wnioskuję) fikcyjnych kont, z polskim imieniem i nazwiskiem, zdjęciem wygenerowanym przez AI ukazującym narodowość typowo "nie polską", w wielu aplikacjach to samo zdjęcie a inne nazwisko. Konta tych osób mocno sugerują swoją nieautentyczność.

#programista15k #pracbaza #pracait #korposwiat
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anakee: Tak, tak z pewnością na 100 aplikacji 90 to fakeowi Hindusi, 9 typki po bootcampie bez doświadczenia, i tylko jedno prawdziwe realne zgłoszenie odpowiadające na wszystkie wymagania ale i tak nie dzwonią XD To do kogo dzwonią te HR? Chyba nie wierzysz w te brednie. Nie mówię, że Hindusi nie wysyłają fałszywych CV, ale z pewnością to nie jest taka skala tego, w szczególności na ogłoszenia z Polski.
  • Odpowiedz
  • 7
Chyba nie wierzysz w te brednie. Nie mówię, że Hindusi nie wysyłają fałszywych CV, ale z pewnością to nie jest taka skala tego, w szczególności na ogłoszenia z Polski.

@lentilek: widzę co u mnie wpływa i 90% idzie do kosza po 5 sec
  • Odpowiedz
@Anakee: wystawiam czasem ogłoszenia na pracuj.pl i mogę potwierdzić, że wpada sporo kandydatów z rozbieżnym profilem zawodowym względem oferty. Jak do niektórych dzwoniłam to nawet byli zdziwieni o jakiej ofercie mówię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz