Wpis z mikrobloga

Zmieniam operatora internetu i idę za cgnat. Dopłacić za zewnętrzne stałe IP czy kupić vpsa?
IP 5 funtów, hetzner 4 rdzenie współdzielone, 8gb ram, 80gb sąd i 20tb traffic podobnie. Minus tylko gdyby chcieć na świat wychodzić nim że jednak serwerowe IP a nie residential ale na zewnątrz mogę zza cgnat w większości przypadków.
Inna sprawa że ciągle próbuje znaleźć jakiś powód żeby wziąć 1000/1000 za 5 funtów ekstra zamiast 500/500 ale racjonalnie nic mi do głowy nie przychodzi (aktualnie mam 1000/100) Z drugiej strony to tylko 60 funtów rocznie
#homelab #smarthome #siecikomputerowe #torrenty #selfhosted #plex
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwantowykocyk: zależy, do czego tak na prawdę potrzebujesz mieć wjazd do domowej sieci z zewnątrz. Żyję od kilku lat za CGNAT i jest na to kilka darmowych lub prawie darmowych sposobów:
- zerotier/tailscale
- cloudflare - 'gratis' dostajesz ichniego WAFa w podstawowej wersji, ale nie polecam streamować video, bo grozi za to ban
- mikr.us - VPS w formie kontenera CT, od 35 do 197 PLN za rok (tak, za rok) - stawiasz WG i działa, IP fińskie, bo wszystko stoi na hetznerze
- "back to home" od mikrotika - bywa grymaśny na zabawkach od Apple
- zobacz, czy nie starczy Ci redirect portu TCP (niektórzy ISP oferują to jako tańszą względem public IP opcję, czasami wręcz
  • Odpowiedz
@DaneOsobowe: To wiem :)
@testuser Dzięki, zobaczę mikrusa, kiedyś gdzieś mi mignelo. vps od hetznera za 5 to nie problem, nie chce tylko robić jednego i drugiego tj vps i IP.
Mam tailscale do domu ale kilka serwisów mam wystawionych na zewnątrz dla rodziny/znajomych którzy potrzebują dostępu ad-hoc
  • Odpowiedz
@kwantowykocyk: ja właśnie wygasiłem vpsa w hetznerze na rzecz publika od dostawcy. Cenowo wychodzi prawie 1:1 (15zł vs niecałe 4 euro w hetzner). Większość usług przeniosłem lokalnie na swoje serwery więc nie było sensu utrzymywać dalej tego vpsa.
  • Odpowiedz
@kwantowykocyk: w hetzner miałem najtańszy pakiet, który głównie używałem do wireguarda + HA + lighttpd, niestety zaczynało brakować wydajności, teraz lokalnie jeden proxmox lata na intel n100, za miesiąc dokładam kolejny minipc z ryzenem 5825U. Lokalnie posiadam trochę usług + potrzebuje wystawić pare usług publicznie np. http dlatego np. tailscale odpada. Wiem, że zaraz ktoś przyleci z argumentem, że trzeba płacić extra za prąd a w VPS jest wliczony w
  • Odpowiedz