Aktywne Wpisy
EmDeCe +1283
#majtczak
Ukrywający się w Dubaju Sebastian Majtczak żąda usunięcia z Wyborczej.pl tekstów, gdzie jest określany jako sprawca tragedii, w której przed rokiem zginęła trzyosobowa rodzina. Chce też 150 tys. zł zadośćuczynienia za "naruszenie jego dóbr osobistych".
slawomirus +464
#pokazkota aktualizacja wpisu że wczoraj. Kot ma zapalenie krtani, jest wygłodzony, dostał kroplówkę plus nawadnianie podskórne. Do tego sterydy, antybiotyk i krople do oczu. Wygląda lepiej. Mam obserwować do 3 dni. Jak nie zacznie jeść samodzielnie to dostanę zamiennik mleka do podawania strzykawką na siłę. Wołam pulsujących wpis https://wykop.pl/wpis/78344357/wpis
IP 5 funtów, hetzner 4 rdzenie współdzielone, 8gb ram, 80gb sąd i 20tb traffic podobnie. Minus tylko gdyby chcieć na świat wychodzić nim że jednak serwerowe IP a nie residential ale na zewnątrz mogę zza cgnat w większości przypadków.
Inna sprawa że ciągle próbuje znaleźć jakiś powód żeby wziąć 1000/1000 za 5 funtów ekstra zamiast 500/500 ale racjonalnie nic mi do głowy nie przychodzi (aktualnie mam 1000/100) Z drugiej strony to tylko 60 funtów rocznie
#homelab #smarthome #siecikomputerowe #torrenty #selfhosted #plex
- zerotier/tailscale
- cloudflare - 'gratis' dostajesz ichniego WAFa w podstawowej wersji, ale nie polecam streamować video, bo grozi za to ban
- mikr.us - VPS w formie kontenera CT, od 35 do 197 PLN za rok (tak, za rok) - stawiasz WG i działa, IP fińskie, bo wszystko stoi na hetznerze
- "back to home" od mikrotika - bywa grymaśny na zabawkach od Apple
- zobacz, czy nie starczy Ci redirect portu TCP (niektórzy ISP oferują to jako tańszą względem public IP opcję, czasami wręcz
@kwantowykocyk: nie warto.
@testuser Dzięki, zobaczę mikrusa, kiedyś gdzieś mi mignelo. vps od hetznera za 5 to nie problem, nie chce tylko robić jednego i drugiego tj vps i IP.
Mam tailscale do domu ale kilka serwisów mam wystawionych na zewnątrz dla rodziny/znajomych którzy potrzebują dostępu ad-hoc
@chodzacy_internet Ale skoro cenowo wychodzi to samo to dlaczego wybrales publiczne IP? Nie widze tak wielu zalet a VPS zawsze moze robic cos ekstra jesli chce oprocz reverse proxy, wg, ufw
@kwantowykocyk: gdyby patrzeć tylko przez pryzmat kosztów to wiadomo, że VPS lepiej wychodzi, bo oprócz publika masz jeszcze hardware, na którym możesz coś podziałać.