Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kusi mnie cały czas, żeby coś podziałać na własną rękę, a nie tylko u kogoś robić. Aktualnie pracuje w logistyce w firmie z topki FMCG. Na co dzień mam do czynienia z zarządzaniem procesami w magazynach i patrząc na to ile kasy dajemy zewnętrznym operatorom za wszelkiego typu przepakowania, tworzenie standów sprzedażowych, składowanie, handling itp. zastanawiam się, czy miałoby potencjał wystartowanie z firmą oferującą właśnie obsługę logistyczną.

Nie mam akurat wolnych 3 baniek, żeby rozpocząć działanie od razu na dużą skalę, jednak na początek coś na niedużej powierzchni magazynowej ok. 4-5 tys m2, jakieś mniejsze zlecenia i pomału zwiększać obsługiwany wolumen.
Widzicie jakiś potencjał patrząc na to z boku? Czym mógłbym się wyróżnić wśród konkurencji?
Lokalizacja na pewno będzie grała ważną rolę - w tym wypadku jest to jedno z 5 największych miast w Polsce, bardzo dobra infrastruktura w pobliżu wiele przedsiębiorstw oraz również niemała konkurencja.

#tsl #logistyka #transport #biznes #korposwiat #pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: próg wejścia w biznes jest bardzo wysoki. Chcesz magazyn 4-5k m2? No to koszty startowe: każda umowa najmu zawiera zabezpieczenie albo gwarancja bankowa, której nie dostaniesz, bo jesteś świeży albo 3 lub 6 miesięczny depozyt. Jak jesteś z miast top5, to efektywny czynsz miesięczny to gdzieś 3,5 EUR/2. Zakładając 4k m2 po podpisaniu umowy na dzień dobry dajesz przy dobrych wiatrach 42k euro. Do tego dolicz pierwszy czynsz -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Może zacznij od prostego magazynu, wózek widłowy/ładowarka/hds, przepakowywanie towaru, streczowanie i inne pierdoły, potem rozwój pod kątem zleceń, których masz najwięcej. Najważniejsze w każdym biznesie branży TSL są koszty, jak się wpierdzielisz pod korek to będzie desperacja i padaka
  • Odpowiedz