Sypiący się carry trade na tanim jenie, zapaszek recesji oraz pogróżki Iranu wobec Izraela nie utopiły DAXa. Po mocniejszym przysiadzie kurs zdołał wrócić w ramy konsolidacji, która bardzo pasuje do układu szczytowego, ale nie jest to oczywistą oczywistością.
Przyglądając się kilkumiesięcznym wysokim konsolidacjom z ostatnich 26 lat, widać przypadki ich występowania na istotnych szczytach w trwającym trendzie (czerwone elipsy). Rzadziej pojawiały się jako przystanek we wzrostach (zielone prostokąty). Selekcja wizualna jest skażona subiektywizmem, dlatego polecam rzucić własnym okiem albo zakodować kilkumiesięczne zakresy wahań. Obecne zachowanie w tygodniowych w cenach zamknięcia najbardziej przypomina to, co działo się pomiędzy rokiem 2021 i 2022 i zakończyło zwałą z okazji wybuchu wojny. Żeby nie było tak prosto, to interwał dzienny z ostatnim, dynamicznym odbiciem świetnie pasuje do korekty w covidowej hossie, po której kontrakt wspiął się powyżej 16k. Ufając interwałowi dziennemu pasowałoby grać L dopiero na nowym maksie i założyć przedłużenie hossy o następne 3000 punktów, czyli do okolic 22k. Oceniając ruchy DAXa z tygodniówki jako rysowanie szczytu – S z celem pomiędzy 16 i 15k. Wymyślenie jakiegoś sensownego stopa pod takie zagrywki przerasta moją pomysłowość.
Interwały krótkie nie serwują nic ciekawego, więc pozostaje stanie z boku lub podpięcie się pod którąś ze stron „z bieżączki”. Krótkiej stronie będę przyglądał się dopiero poniżej 18180. Longi z zaciśniętymi zębami pewnie odpuszczę do nowych maksów (lub gdyby jakimś cudem pojawiły się kursy w przedziale 14900-15600)
Osobiście od ostatniego wpisu miałem kilkadziesiąt transakcji na których zarobiłem 5132 punkty, maks był 6889,5, ale niestety nie udało się utrzymać rezultatu bez obsuwy.
szansa na fiuczersach na chwilowy powrót w okolice 18200?
@jmp_eax: Szansa jest na wszystko, tylko szacowanie szansy gorzej wypada. Po mojemu te odreagowanie wczoraj się zatrzymało i zacznie się korygować. Jak będzie to korygowanie szło płasko 18200-18600, to raczej up, jak osuniemy sie pod 18200, to nie zdziwi mnie spadek ponizej 18k
Sypiący się carry trade na tanim jenie, zapaszek recesji oraz pogróżki Iranu wobec Izraela nie utopiły DAXa. Po mocniejszym przysiadzie kurs zdołał wrócić w ramy konsolidacji, która bardzo pasuje do układu szczytowego, ale nie jest to oczywistą oczywistością.
Przyglądając się kilkumiesięcznym wysokim konsolidacjom z ostatnich 26 lat, widać przypadki ich występowania na istotnych szczytach w trwającym trendzie (czerwone elipsy). Rzadziej pojawiały się jako przystanek we wzrostach (zielone prostokąty). Selekcja wizualna jest skażona subiektywizmem, dlatego polecam rzucić własnym okiem albo zakodować kilkumiesięczne zakresy wahań.
Obecne zachowanie w tygodniowych w cenach zamknięcia najbardziej przypomina to, co działo się pomiędzy rokiem 2021 i 2022 i zakończyło zwałą z okazji wybuchu wojny.
Żeby nie było tak prosto, to interwał dzienny z ostatnim, dynamicznym odbiciem świetnie pasuje do korekty w covidowej hossie, po której kontrakt wspiął się powyżej 16k.
Ufając interwałowi dziennemu pasowałoby grać L dopiero na nowym maksie i założyć przedłużenie hossy o następne 3000 punktów, czyli do okolic 22k.
Oceniając ruchy DAXa z tygodniówki jako rysowanie szczytu – S z celem pomiędzy 16 i 15k. Wymyślenie jakiegoś sensownego stopa pod takie zagrywki przerasta moją pomysłowość.
Interwały krótkie nie serwują nic ciekawego, więc pozostaje stanie z boku lub podpięcie się pod którąś ze stron „z bieżączki”. Krótkiej stronie będę przyglądał się dopiero poniżej 18180. Longi z zaciśniętymi zębami pewnie odpuszczę do nowych maksów (lub gdyby jakimś cudem pojawiły się kursy w przedziale 14900-15600)
Osobiście od ostatniego wpisu miałem kilkadziesiąt transakcji na których zarobiłem 5132 punkty, maks był 6889,5, ale niestety nie udało się utrzymać rezultatu bez obsuwy.
#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax
Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023
2024 1 stycznia 7 stycznia 14 stycznia 21 stycznia 21 stycznia 28 stycznia 11 lutego 18 lutego 25 lutego 3 marca 10 marca 7 kwietnia 14 kwietnia 21 kwietnia 28 kwietnia 5 maja 12 maja 17 maja 26 maja 2 czerwca 9 czewca 16 czerwca 30 czerwca 7 lipca 21 lipca
źródło: DAX_FUT-20-08-2024_multi
Pobierz@jmp_eax: Szansa jest na wszystko, tylko szacowanie szansy gorzej wypada. Po mojemu te odreagowanie wczoraj się zatrzymało i zacznie się korygować. Jak będzie to korygowanie szło płasko 18200-18600, to raczej up, jak osuniemy sie pod 18200, to nie zdziwi mnie spadek ponizej 18k