Wpis z mikrobloga

DAX Futures – Windą (prawie) do nieba

Sypiący się carry trade na tanim jenie, zapaszek recesji oraz pogróżki Iranu wobec Izraela nie utopiły DAXa. Po mocniejszym przysiadzie kurs zdołał wrócić w ramy konsolidacji, która bardzo pasuje do układu szczytowego, ale nie jest to oczywistą oczywistością.

Przyglądając się kilkumiesięcznym wysokim konsolidacjom z ostatnich 26 lat, widać przypadki ich występowania na istotnych szczytach w trwającym trendzie (czerwone elipsy). Rzadziej pojawiały się jako przystanek we wzrostach (zielone prostokąty). Selekcja wizualna jest skażona subiektywizmem, dlatego polecam rzucić własnym okiem albo zakodować kilkumiesięczne zakresy wahań.
Obecne zachowanie w tygodniowych w cenach zamknięcia najbardziej przypomina to, co działo się pomiędzy rokiem 2021 i 2022 i zakończyło zwałą z okazji wybuchu wojny.
Żeby nie było tak prosto, to interwał dzienny z ostatnim, dynamicznym odbiciem świetnie pasuje do korekty w covidowej hossie, po której kontrakt wspiął się powyżej 16k.
Ufając interwałowi dziennemu pasowałoby grać L dopiero na nowym maksie i założyć przedłużenie hossy o następne 3000 punktów, czyli do okolic 22k.
Oceniając ruchy DAXa z tygodniówki jako rysowanie szczytu – S z celem pomiędzy 16 i 15k. Wymyślenie jakiegoś sensownego stopa pod takie zagrywki przerasta moją pomysłowość.

Interwały krótkie nie serwują nic ciekawego, więc pozostaje stanie z boku lub podpięcie się pod którąś ze stron „z bieżączki”. Krótkiej stronie będę przyglądał się dopiero poniżej 18180. Longi z zaciśniętymi zębami pewnie odpuszczę do nowych maksów (lub gdyby jakimś cudem pojawiły się kursy w przedziale 14900-15600)

Osobiście od ostatniego wpisu miałem kilkadziesiąt transakcji na których zarobiłem 5132 punkty, maks był 6889,5, ale niestety nie udało się utrzymać rezultatu bez obsuwy.

#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax

Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023

2024 1 stycznia 7 stycznia 14 stycznia 21 stycznia 21 stycznia 28 stycznia 11 lutego 18 lutego 25 lutego 3 marca 10 marca 7 kwietnia 14 kwietnia 21 kwietnia 28 kwietnia 5 maja 12 maja 17 maja 26 maja 2 czerwca 9 czewca 16 czerwca 30 czerwca 7 lipca 21 lipca
DJ007 - DAX Futures – Windą (prawie) do nieba

Sypiący się carry trade na tanim jenie...

źródło: DAX_FUT-20-08-2024_multi

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
szansa na fiuczersach na chwilowy powrót w okolice 18200?

@jmp_eax: Szansa jest na wszystko, tylko szacowanie szansy gorzej wypada. Po mojemu te odreagowanie wczoraj się zatrzymało i zacznie się korygować. Jak będzie to korygowanie szło płasko 18200-18600, to raczej up, jak osuniemy sie pod 18200, to nie zdziwi mnie spadek ponizej 18k
  • Odpowiedz