Aktywne Wpisy

MonazoPL +98
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji: jeśli potrzebujesz konta, to polecamy obadać bezwarunkowo darmowy rachunek w Banku Pekao z dodatkowym 400 zł premii na
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji: jeśli potrzebujesz konta, to polecamy obadać bezwarunkowo darmowy rachunek w Banku Pekao z dodatkowym 400 zł premii na
źródło: 400 zł pekao monazo
Pobierz
butterfly +193
#eksperyment z #cocacola niczym z frytkami czy burgerem z #mcdonalds ( ͡º ͜ʖ͡º) 10 lat, tyle mam tą oto butelkę. Co się z nią stało przez ten czas? Swego czasu stała w słońcu, więc etykieta częściowo wyblakła, a sama butelka się wklęsła. Poza tym cola straciła trochę swój oryginalny kolor. Dlaczego tyle czasu ją trzymam? Mam nietypowe imię, a na drugiej
źródło: IMG_20260109_130731
Pobierz

Moja sytuacja finansowo-zawodowa: 32 lata, starszy ekspert, 26k brutto na umowie o pracę (nie mogę przejść na b2b), mam własne mieszkanie z niewielkim kredytem, rata miesięczna 1500zł. Żona zarabia o połowę mniej ale mamy dość stabilną sytuację finansową.
Żyję na dość przyzwoitym poziomie. Dzieci z żoną nie chcemy i nie planujemy.
Jednak specyfika mojej pracy nie pozwala mi przejść na b2b i niby moja składka emerytalno-rentowa jest duża, to jednak boje się czy Polska to dobry wybór żeby się tu zakorzenić z poniższych względów:
1. Emerytura: boje się niskiej emerytury. ZUS to piramida finansowa. Mamy ujemny przyrost naturalny więc nawet jeśli z mojej dużej pensji na UOP idą spore składki emerytalne to boje się że będę w dupie na starość i dziadował. Oczywiście oszczędzam i wpłacam na IKZE ale... chyba lepiej byłoby mieć niemiecką emeryturę
2. Służba zdrowia: młodszy się nie robię. Dziś jestem zdrowy, ale co będzie za 10-15 lat... a NFZ jak widać kuleje. Pielęgniarki stare i przeciążone, podobnie z lekarzami. Moja żona też jest zdrowa ale odpukać...
3. Wkurza mnie pospolity "bylejakizm" w Polsce - politycy i urzędnicy nie są odpowiedzialni za swoje decyzje, polityka tego kraju moim zdaniem nie zmierza w kierunku rozwoju gospodarczego. Wiem że nigdzie nie jest kolorowo ale poziom absurdu i tego że się do tego przyzwyczailiśmy mnie powala.
4. Polityka migracyjna - Polska niedawno mogła się pochwalić stosunkowo małym poziomem multikulti ale jednak ostatnimi czasy się to mocno zmienia. Widzę to zwłaszcza w Warszawie. Jak chodzę do biura to na ulicy mam wrażenie że co drugi to hindus, afrykanin albo arab.
Ogólnie rozważałem z żoną Niemcy, Holandię i Danie. Ja wiem ze w tych krajach też jest duże multi kulti ale niedługo w Polsce będzie to samo więc co to za różnica... najchętniej bym zamieszkał gdzieś poza tym clown worldem ale jednak chciałbym pozostać w Europie. Czy przy takim poziomie stopy życiowej wydaje wam się rozsądne emigrowanie za granicę? Dodam że prawdopodobnie ja i żona byśmy pewnie na gorszej stopie życiowej żyli za granicą bo dochodzi tam wynajem mieszkania, pensje miałbym podobną jak w PL tylko w innej walucie...
#emigracja #korposwiat #pracbaza #niemcy #holandia #emigrujzwykopem #zagranico
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: Emigracja-Polakow
PobierzMamy tez jedne z najniższych podatkow w EU i ogolnie ceny uslug i zywnosci wiec w twojej sytuacji jak nie masz zamiaru robic dzieci to nie ma sensu emigrowac.
Jesli pracujesz zdalnie to prędzej bym rozwazyl w-------e z zona w
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
Brzmi jakbyś był trochę kretynem a trochę wyborcą konfederacji, brakowało mi tylko pierdzenia o zielonym ładzie i lgbt atakującym cie zza każdego drzewa
Komentarz usunięty przez moderatora
─────────────────────
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Mieszkam na holenderskiej prowincji i tutaj nie ma multikulti, a sąsiedzi mnie traktują jak swojego.
Holenderska prowincja różni się mocno od polskiej, bo ludzie z holenderskich wsi często mają szerokie horyzonty. Poza tym są często wykształceni, a infrastruktura na wsi nie odbiega od miejskiej.
──────
Kiedyś (nie tak dawno) "made in italy" było często spotykane i oznaczało jakość. Gdy koncernom zagranicznym i lokalnym molochom przestała się opłacać tam produkcja to przenieśli manufaktury w inne miejsca (nie, jeszcze nie znany z lat 90 wietnam).
──────────
Ja Ci gorąco polecam gdzieś emigrować głównie po to żebyś przekonał się, że trawa wcale nie jest tak zielona po drugiej stronie jak Ci się wydaje i nie pluł sobie w brodę, że nie spróbowałeś, ale na 99% będziesz żył na gorszym poziomie niż w Polsce.
1. Każdy system emerytalny w Europie to piramida finansowa biorąc pod uwagę niską dzietność, a Ty dodatkowo nie będziesz odkładał od początku, ponadto:
@mirko_anonim:
Bo w Holandii zasadniczo nie ma prowincji, to mały kraj, na mapie widać, że jest praktycznie miasto przy mieście, a infrastruktura drogowa jest na tyle dobra, że samochodem w 3h dojedziesz "wszędzie".