Wpis z mikrobloga

@AndyMoor: imo progres zanotujesz robiąc plany treningowe, a nie wymieniając jakieś poszczególne komponenty. Teraz wymienisz opony, potem rower i co dalej? Zacznij od nóg.
  • Odpowiedz
@AndyMoor: Na wiosnę zmieniałem u siebie koła i opony. Przez powiedzmy pierwszy miesiąc myślałem, że wyrzucę nowy zestaw i wrócę do starego, w ogóle nie dało się jechać. Jak się później okazało to nie była wina kół i opon, tylko braku formy u mnie po zimie. Osiągam teraz wyniki jakie robiłem na starym secie rok temu.

Jaki z tego morał? Trzeba swoje wyjeździć, aby coś ruszyło :)
  • Odpowiedz
@AndyMoor: Wymieniając komponenty niech nawet podskoczy Ci od razu 2 km/h i co dalej? Dalej będzie brak progresu, bo nie progresujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak jak wyżej napisano, potrzebny jest plan treningowy.
Z drugiej strony ( ͡° ͜ʖ ͡°), liczy się również komfort fizyczny i psychiczny co z pewnością da Ci upgrade/nowy sprzęt i być może przybędzie więcej chęci do treningu.
  • Odpowiedz
@veracholera: Tak, pomiar mocy, który będzie przekraczał wartość roweru xD. Zajebista porada.

Nie trzeba jeździć z pomiarem mocy, żeby robić progres. Na początek wystarczy pomiar tętna i miernik kadencji, a i to drugie nie jest jakoś bardzo konieczne, jeśli ktoś ma doświadczenie i wie, jaka jest dla niego optymalna.

@AndyMoor Nie patrz na średnią, poszukaj planów treningowych prostych w internecie, najpierw popracuj nad tzw. bazą, potem dorzuć interwały. Tak
  • Odpowiedz
@AndyMoor: tak skrócę dla laika..nowy rower to komfort i radość z jazdy większa, dopóki nie zauważysz że dalej nie progresujesz.
Progres jest dzielony trochę na 2 części
Wytrzymałość - czyli zdolność organizmu do długotrwałego wysiłku w podstawowym obciążeniu w tętnie Z2-Z3 (Baza)
Siła - Maksymalna moc-możliwość długotrwałej jazdy z maksymalnym wysiłkiem (FTP)

-Wytrzymałość robisz długimi (70-90km) na początku jazdami w niskim tętnie Z2- max dolna granica Z3 lub częstymi 60-120 minut 2-4 razy w
  • Odpowiedz
@AndyMoor: Moim zdaniem po prostu trzeba jeździć ale coś więcej niż 50km w 2 strefie. Ja jak kupilem swojego tribana 500 w 2021 robilem srednia 24-25km/h. W tym roku już mam najechane 10k km w tym 270km ze średnia 30.3 i cały czas widze że progresuje. Więc jak noga nie podaje to rower ani żadne inne dodatki tego nie zmienią.
  • Odpowiedz