Wpis z mikrobloga

@siepan: A jaka wielkość paczki?
Wspomniane wcześniej krówki i raczki to świetne pomysły, ale przy większym zamówieniu możesz też pójść w kierunku np. torcika wedlowskiego, albo pierników toruńskich.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Fudge jest amerykańskie, to raz, a dwa - składem bliżej mu do kajmaku niż do polskiej krówki, która jest naszym rodzimym wynalazkiem i pochodzi z Poznania. Zwróć też uwagę na konsystencję, jest zupełnie inna - krówka jest chrupiąca na wierzchu i ciągnąca się w środku, czyli tak jakbyś fudge naszprycował kajmakiem. Nie ma swojego odpowiednika w żadnym kraju.

EDIT:
Co mi jeszcze przychodzi do głowy: ptasie mleczko (prawdopodobnie nie
krzaczor93 - @Wychwalany: Fudge jest amerykańskie, to raz, a dwa - składem bliżej mu ...

źródło: krowka

Pobierz
  • Odpowiedz
@Wychwalany: W zasadzie każda powinna taka być w pewnym momencie. To jest generalnie tak: krówka świeżo wyprodukowana jest cała ciągnąca się i bardzo miękka, z czasem zaczyna krystalizować się i tym samym pokrywa się taką chrupiącą skórką, ale środek zostaje wciąż ciągnący się. To jest moment w którym uznaje się ją za "świeżą". Im dłużej leży, tym mniej tego środka jest. Zleżana będzie miała konsystencję podobną fudge.

Są jeszcze tzw.
  • Odpowiedz