Wpis z mikrobloga

Trochę czasu używam Ubuntu i myślę, czy by się na coś innego nie przesiąść i rzeczywiście zacząć porządnie ogarniać linuxa na nowym systemie - jaką dystrybucję polecicie?
Oprócz wygody, zależy mi na tym, aby używanie systemu przydało się/uczyło mnie umiejętności, które jako-tako wykorzystam w pracy.
Warto przesiąść się na Debiana, czy tego legendarnego Archa?

#linux #administracja #sysadmin #systemyoperacyjne #archlinux #debian #ubuntu
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kamero kilka dni temu przeszedłem z minta na debiana i nie jest on jakiś znacznie trudniejszy (oprócz procesu pobierania i instalacji)
możesz spróbować
  • Odpowiedz
używanie systemu przydało się/uczyło mnie umiejętności, które jako-tako wykorzystam w pracy.

@Kamero: Debian to typowo system serwerowy - na system desktop średnio się nadaje i jest trochę nudny. Czasem okrojony z najnowszych funkcji. ale po prostu działa. Można na nim nauczyć się tak mniej więcej Linuxa. Arch Linux jest dużo lepszy na destkopa i ciekawszy - zawsze masz aktualne najlepsze oprogramowanie i najwięcej oprogramowania do wyboru. Typowy super system na
  • Odpowiedz
rzeczywiście zacząć porządnie ogarniać linuxa

@Kamero: Nie wiem co masz na myśli, ale mogę zaproponować Gentoo po to, aby znać Linuksa od pierwszych klocków.
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov: A jak już ogarnę co i jak, to w przyszłości też będzie dużo j-----a się z Archem, czy chodzi tylko o zrozumienie co jak działa, nauczenie się? Czy zdarza się, że wychodzi nowy update jakiejś aplikacji i nagle wszystko magicznie się psuje? xD
  • Odpowiedz
Warto przesiąść się na Debiana, czy tego legendarnego Archa?

@Kamero: Wszystkiego możesz nauczyć się na Ubuntu. Przestań słuchać piwniczaków, według których bez grzebania w Archu nie da się zrozumieć Linuxa. A jak ogarniesz KVM czy kontenery, to sobie postawisz dowolny system nie ruszając nigdy hosta.
  • Odpowiedz
@Kamero:

Czy zdarza się, że wychodzi nowy update jakiejś aplikacji i nagle wszystko magicznie się psuje? x

Korzystam od 10 lat - nie ma takich sytuacji praktycznie, występują niezwykle rzadko (może trzy/cztery przez 12 lat). Pamiętaj, że to zależy od tego jaki zestaw oprogramowania sobie wybierzesz - generalnie im prostszy tym bardziej stabilny tj. jeżeli nie siedzisz na środowiskach-kobyłach typu Gnome/KDE tylko weźmiesz sobie coś normalniejszego jak XFCE/Openbox jest mniejsza szansa
  • Odpowiedz
Serwery to debian + centos/rocky, korpo = rhel + sles.

@biczek: wiedza w linux jest uniwersalna jak pozna Archa to na każdym sobie poradzi. Tym bardziej że obecnie to np. większość serwerów aplikacyjnych Alpine Linux - minimalny Linux na dockery
  • Odpowiedz
  • 1
@rtp_diov: Dobra, zachęciłeś mnie. Nie wiem czy teraz się przeniosę, ale w przyszłości na pewno.
Jedyny problem, że aktualnie mam w komputerze 1 dysk ssd, a chcę mieć jednocześnie windowsa, ubuntu (na czas przenosin) i zrobić tego archa. Żebym innych partycji przypadkiem nie zepsuł xD
  • Odpowiedz
@Kamero: najlepiej na początku mieć oddzielny dysk, bo przy pierwszej instalacji na 100% skończy się tak że sobie wywalisz wszystko wpizdu lub nie będzie ci się bootować windows ze względu na zły setup UEFI. Zarezerwuj sobie najlepiej luźniejszy tydzień jak będziesz mieć, to dość duża przygoda i przeprawa plus spora dawka wiedzy. Coś jak pierwsze składanie w życiu Lego albo pierwsza w życiu instalacja Windows XP
  • Odpowiedz
@Kamero: zawsze możesz się pobawić archem w virtualboxie czy innym kvmie, możesz sprawdzić archinstall albo i bez niego wszystko ręcznie zainstalować i partycjonować. tak zeby sie przeklikać przez to wszystko i poznać, potem mniej stresu jak na dysku z innymi systemami będziesz działać.

miałem debiany, ubuntu, kubuntu, minty, elementaryOS, Mandriva. na ten moment siedze na archu i jestem zadowolony. szczegolnie od niedawna gdy wpadły nowe sterowniki od nvidii i kwin
  • Odpowiedz
  • 0
@Kamero ciekawą opcją na eksperymentu jest też kupno mikro kompa na n100 z Ali za 300-400 PLN i postawienie sobie lokalnego serwera. Miesięcznie przepali to max 10 PLN a poligon doświadczalny pierwsza klasa
  • Odpowiedz
@Kamero: Linux Mint albo Ubuntu Cinnamon.
Jako uparty użyszkodnik Windows moge powiedzieć, że Linux mint to pierwsza wersja Linux jaka mi przypadła do gustu.
  • Odpowiedz
@Kamero: Manjaro, Endeavour czy Cachy, najlepiej to pierwsze. To jest tak jakbyś rzucił się na głęboką wodę zwaną Archem, ale pływałbyś w kapoku, więc możesz poznawać i się bawić. Jak jesteś kumaty to za pół roku stwierdzisz, czy warto się bawić dalej by robić cuda godne podziwu i srać na wszystkich bo I use arch btw czy jednak zostaniesz w przysłowiowych Bieszczadach z Mintem, stwierdzając ze człowiek może i głupszy,
  • Odpowiedz