Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, szukam książek, gier, filmów poruszających podobną tematykę jak gra Soma - dzieł podejmujących próbę zrozumienia i przedstawienia złożonych kwestii związanych z naturą ludzkiej świadomości, tożsamości, konsekwencji technologicznego postępu oraz duchowości wśród maszyn. Soma to dla mnie absolutne, niedoścignione fabularno-filozoficzne mistrzostwo i gorąco polecam ją tym, którzy lubią rozmyślać nad istotą człowieczeństwa, prowadzić rozważania na temat tego, co czyni nas ludźmi. Regularnie szukam jakichś niszowych perełek, które pomogłyby mi zagłębić podobną tematykę. Może kojarzycie jakieś tytuły, które nie wybiły się do mainstreamu, a warto na nie rzucić okiem? Mogą być nieprzetłumaczone na język polski. :)

#kiciochpyta #czytajzwykopem #ksiazki #gry #filmy #filmnawieczor #sciencefiction #soma
wysuszonyszkieletkostnyczlowieka - Hej Mirki, szukam książek, gier, filmów poruszając...

źródło: 6c7b879a-be0c-11ed-a52f-0210609a3fe2

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: z 'hińskich bajek' poza Ghost in The Shell jeszcze Ergo Proxy, Psycho Pass, Serial Experiment Lain (to ostatnie trochę hardkor) no ale jak nie to nie

Część twórczości Stanisława Lema się o to ociera (czasem w humorystyczny sposób w Bajkach Robotów), ale na szybko trudno mi rzucić jakiś tytuł, Solaris trochę w tym temacie jest.

Z filmów Equilibrium z 2002 roku, chociaż to bardziej antyutopia, film Dual (chociaż tam chodzi o biologicznego klona a nie maszynę), polski Przekładaniec z 1968 na podstawie opowiadania
  • Odpowiedz
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: Nie słuchaj ludzi piszących o Nier, toż to typowy chińskobajkowy paszkwil. Też się dałem nabrać na dobre opinie.

Z gier nic więcej nie zarekomenduję, co by nie wystąpiło w komentarzach wyżej, ale z książek bardzo polecam "Perfekcyjną Niedoskonałość" oraz "Czarne Oceany" Dukaja. Jeśli lubisz przy okazji motywy filozoficzne dotykające religii, to do tego opowiadania "In Partibus Infidelium" czy "Ziemia Chrystusa". Niemniej jednak dwie pierwsze pozycje to dla mnie mistrzostwo,
  • Odpowiedz
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka:
Być może rozpisałem się nie potrzebnie ale odpowiem, najwyżej może komuś innemu posłuży. Jest jeszcze film, niby bardzo znany, ale dużo znajomych mi osób jednak go nie oglądało, bo jakoś “przeszli bokiem”. Film z 1999 roku “Człowiek przyszłości” ang. The Bicentennial Man z Robin Williamsem.
Autor który wydał powieść o tym tytule, napisał jeszcze książkę na podstawie której powstał jeszcze jeden bardzo znany film “Ja, Robot”. Ten film jednak
  • Odpowiedz
jeśli chodzi o książki to praktycznie wszystko od Dicka

jesli chodzi o gry to bym dorzucił Detroit Become Human

jesli chodzi o anime to Berserk (lata 90) i NGE, chociaz niczego lepszego od NGE w temacie zadumy nad ludźmi nie widzialem. Anime jest otoczone kultem, wolno się rozkręca ale to ciężki
  • Odpowiedz

Soma to dla mnie absolutne, niedoścignione fabularno-filozoficzne mistrzostwo i gorąco polecam ją tym, którzy lubią rozmyślać nad istotą człowieczeństwa, prowadzić rozważania na temat tego, co czyni nas ludźmi.

Jako wadę tego typu produkcji to jednak pewna forma "masturbacji" nad człowiekiem, nie mówię konkretnie o somie a o tej całej kategorii egzystencjalnych rzeczy. Człowiek jest dużo bardziej banalny niż chcieliby tego filozofowie.
  • Odpowiedz