Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, szukam książek, gier, filmów poruszających podobną tematykę jak gra Soma - dzieł podejmujących próbę zrozumienia i przedstawienia złożonych kwestii związanych z naturą ludzkiej świadomości, tożsamości, konsekwencji technologicznego postępu oraz duchowości wśród maszyn. Soma to dla mnie absolutne, niedoścignione fabularno-filozoficzne mistrzostwo i gorąco polecam ją tym, którzy lubią rozmyślać nad istotą człowieczeństwa, prowadzić rozważania na temat tego, co czyni nas ludźmi. Regularnie szukam jakichś niszowych perełek, które pomogłyby mi zagłębić podobną tematykę. Może kojarzycie jakieś tytuły, które nie wybiły się do mainstreamu, a warto na nie rzucić okiem? Mogą być nieprzetłumaczone na język polski. :)

#kiciochpyta #czytajzwykopem #ksiazki #gry #filmy #filmnawieczor #sciencefiction #soma
wysuszonyszkieletkostnyczlowieka - Hej Mirki, szukam książek, gier, filmów poruszając...

źródło: 6c7b879a-be0c-11ed-a52f-0210609a3fe2

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
@Pandillero: bardzo dobry trop, a jakby tego było mało to solidny soulslike.

Z niszowych odkryć na polu soulslike Hellpoint porusza podobną tematykę do tej, której poszukuję. Nie był zbyt wymagający jeśli chodzi o bossów, w porównaniu z grami FS to właściwie po prostu płynie się przez tę grę bez większych wyzwań, ale miał niezłą, odświeżającą fabułę, dobrą narrację środowiskową i przyjemnie zaimplementowany co-op.
  • Odpowiedz
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: a moze pojsc troche dalej i poczytac cos nie z beletrystyki? Jest wiele ksiazek ktore w przystepny sposob rozwina twoja wiedze o tym jak dizala mozg czlowieka, jak dziala ogolnie czlowiek jako czlowiek, geny i ewolucja, podstawa procesow chemicznych a na koniec fizyka szczegolnie kwantowa :D moze brzmi ciezko ale naprawde sa autorzy ktorzy fajnie pisza i sie czyta jak dobre s-f a bez wiedzy z tych tematow rozmawianie
  • Odpowiedz
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: chłopi, graj w Automatę. Sam mam awersję do japońskiej przesady, ale Nier właśnie, do tego FF7 Remake i Rebirth, Death Stranding i MGS5 to gry fenomenalne a kitajskie. Mają swoje dziwności, ale skoro ja to przełknąłem, to każdy da radę. Z pożądanej tematyki to Nier, reszta była tylko dla zobrazowania.
  • Odpowiedz