Aktywne Wpisy

pogop +3
Jak bardzo zlym pomysłem jest zakup kontenera mieszkalnego z Chin? XD
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
źródło: Screenshot_20260326_233557_Alibabacom
Pobierz
alljanuszx +49

Dlaczego tak ciężko teraz o zmianę pracy w #programowanie?
Pracuje w IT równe 5,5 roku. Mam mgr inż z poważanej polibudy. Pracowałem w 2 firmach. Stack typowy - Java, Spring, Hibernate, PostgreSQL, Kafka, Elasticsearch, do tego dochodzi Typescript i React. W obecnej firmie mocno korzystamy z AWS więc cloud też mniej więcej ogarniam. Wpadają mi też drobne taski do zrobienia w Helmsie i ArgoCD
Wysyłam ok 80-100 CV miesięcznie czyli juz 500 poszło. Dostałem raptem kilka odpowiedzi i od stycznia byłem tylko na 4 rozmowach, z czego z 2 mnie wywalili bez podania powodu mimo odpowiedzenia na 3/4 pytań, z kolejnych 2 dostałem propozycje pracy ale hybryda 1 lub 2 dni z biura i stawka 14 000zł brutto UoP w pierwszej, 17 500 zł netto b2b w drugiej oczywiście bez urlopów i L4, a obecnie mam 18 000zł netto b2b + 26 dni urlopu i 10 dni płatnego L4, w dodatku full remote. Chce zmienić bo chciałbym w końcu dostać z 25 000zł netto b2b i zacząć zbierać na mieszkanie.
Myślałem że kryzys dotyczy tylko słabych i leniwych, ja praktycznie od początku pracy w IT staram sie codziennie dokształcać, co miesiąc minimum 1 książka lub kurs przerobiony i klępę kod w różnych technologiach które np: słabo ogarniam w pracy. Regularnie poświęcam czas na poznanie/zrozumienie wzorców projketowych, architektonicznych, system design, nawet co jakiś czas sobie klepe algorytmy zazwyczaj w advent of code. A i tak jest lipa
Co teraz trzeba zrobić by zmienić pracę w Javie na Seniora?? Działać w opensource by wyróżniać się na githubie? Praca jedynie przez polecenia, social network?
#programista15k #programowanie #pracait #pracbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: tak
@KarnetNaGlony: Dodam tylko, że to nie jest jakiś wielki kryzys tylko urealnienie rynku po pęknięciu bańki covidowej
źródło: Screenshot 2024-07-16 at 16.19.22
Pobierz@mirko_anonim: no debil xD
Zamiast klepania szlaczków dla nerdów z wyprzeniami, to byś poszedł na imprezę bądź do innego klubu nawiazał znajomości, ew. po takim czasie to już
@mirko_anonim: no właśnie, po co komuś ktoś typowy, takich jest tysiące, ogarniaj coś nietypowego to coś złapiesz
@jediwolf: mógłbym napisać - wałkowany temat 10 razy - można zamknąć wątek
zrozumcie Wy jeden z drugim że jak chcesz zarabiać to nie chodzi o to czy znasz technologie XYZ czy YZX czy jesteś poważnym magistrem po polibudzie i czy masz 10 lat