Aktywne Wpisy
Montuję klamki do drzwi, ale ciężko mi wkręcać wkręty, bo klamka mi zasłania, czy elastyczny uchwyt do bitów do wkrętarki się nada, czy są jakieś inne sposoby, żeby to wkręcić bez problemu? Z lewej strony jest git, bo nic nie zasłania, ale z prawej to katorga
#remont #remontujzwykopem #mieszkanie
#remont #remontujzwykopem #mieszkanie
lysowsky +2
Tag marudzi, że Bois Imperial Ex to skok na kasę. Avik Absolu też nie podbił serc, nawet najbardziej wytrwałych klientów marki, dających się ... przepraszam. Bez mydła. Kukurydzian nie zawodzi i z całą pewnością jego BR540 Ex jest ogromnym hitem. Prawda? Nie. Jak to nie?
Skoro tak duże marki przepadają, tworząc flankery, to w takim razie biorę 200 zł z konta każdej drużyny i słucham Mirków. A pytanie konkursowe brzmi - która
Skoro tak duże marki przepadają, tworząc flankery, to w takim razie biorę 200 zł z konta każdej drużyny i słucham Mirków. A pytanie konkursowe brzmi - która
Założyłem 3 scenariusze: 1. dalsza praca jako programista 2. pójście na medycynę i zostanie lekarzem łatwej specjalizacji jak np. medycyna rodzinna 3. pójście na medycynę i deficytową specjalizację, np. psychiatria.
Wykres przedstawia skumulowane zarobki dla każdego z tych scenariuszy rozbite na wiek w którym bym tych skumulowanych zarobków osiągnął (zakładam, że rozpocząłbym studia z medycyny w wieku 26 lat).
Wniosek - dla 2 scenariusza właściwie zwróci się dopiero w okolicach wieku emerytalnego. Dla 3 zwróciłoby mi się w wieku około 44-48 lat ze sporą nawiązką później. Decyzja ta wydaje się więc potencjalnie opłacalna, ale mocno ryzykowna pod kątem ekonomicznym patrząc na to że proces studiów, specjalizacji itp. jest długi i dość ciężki i zależny od wyników egzaminów jak LEK. Wymagałoby to bardzo dużej determinacji.
Zapraszam do dyskusji i komentarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moje założenia:
- brałem kwoty "na czysto", zakładałem pracę 40h w tygodniu dla każdego, pominąłem urlopy.
- nie uwzględniałem inflacji (założyłem, że płace będą rosnąć +/- inflacja, wydaje mi się jednak, że lekarzy bardziej), przerw w zatrudnieniu itp. pomijając sześcioletnią lukę na studia z medycyny. Warto odnotować, że bezrobocie u lekarzy to fikcja, a u programistów może być realne.
- dla 1 założyłem niewysokie, ale raczej standardowe jak na polski rynek kwoty. ~15k na czysto dla mida na B2B, potem trochę więcej hajsów (nie przekracza 20k na czysto), po 50tce trochę mniej.
- dla 2 założyłem 4-letnią specjalizację z rodzinnego, bazując na danych z Ogólnopolskiego Związku Lekarzy (czy jakoś tak) mediana stawki lekarzy to 180 zł/h i uznałem, że rodzinni wyciągają coś koło tego, minus podatki to jakieś 25k na czysto (nie robiłem dokładnej matmy). Założyłem, że w trakcie specjalizacji rodzinni zarabiają standardowo.
- dla 3 założyłem 6-letnią specjalizację z psychiatrii, dane jw (wybrałem ją, bo miała najwyższe stawki), założyłem stawkę 300 zł/h, psychiatra więc zarobi hojnie, 40-50k na czysto. Myślę, że to mogą być dość legitne stawki, choć ciężko mi powiedzieć, czy od razu po specce idzie tyle zarobić, wiem tyle, że tacy psychiatrzy zarobią trochę więcej na specce od rodzinnych.
- dość optymistyczne założenia że nie powtarzam LEKu, roku na studiach itp.
PS wykresik mógł być lepszy ale skleciłem go w kilka minut w Google Sheets przy winie
#programista15k #pracait #medycyna #lekarski #pracbaza #studbaza #zarobki #ekonomia #nieruchomosci
@del855: Niekoniecznie. Jak jesteś dobry to masz taska na 4 dni, którego robisz w 2 dni i elo. ;)
coz, znam dentystow zarabiajacyh netto po 50-100k miesiecznie, jak ktos leczy za 8k to jego sprawa.... a moze za minimlana tez pracowac.... a tymczasem stawki dla lekrzy w byle szpitalu nie-pipidowym startuje od 30-40k netto + vat
@Rufurege1:
widzisz jak ty nic o zyciu nie wiesz....
@Rufurege1:
w duzych miastach? mocno nie sadze.... zreszta w mniejszych tez....
Lekarz rezydent dostaje 7k. Lekarz bez specki, ma oferty w przychodni jako rodzinny 100 zł + vat za h. A ty mi mówisz, że 8-10 k zarabiają lekarze xD No ale taka jest różnica, między środowiskiem lekarskim a IT, lekarskie zawsze zaniża, i zawsze za mało. Gdy IT zawyża i podaje wysokie sumy, mówiąc
@afuera: lol xD szczególnie, że byle specjalista ginekolog, laryngolog i w sumie każda możliwa specjalizacja kasuje ~250-300 pln za 10-15 minutową wizytę. Niech nawet na czysto ma z tego 150zł (bardzo, bardzo pesymistyczne - ma więcej) to daje mu pesymistycznie licząc 600zł za godzinę pracy. Czasami wizyty dłuższe, ale za to ceny wyższe więc się wyrównuje.
Przy takiej pracy w wymiarze
@Rufurege1 mozliwe kwoty jak masz wlasny gabinet i robisz implanty. Znaczna wiekszosc to ma jednak 25k nie 50k.
Mozna sie jednak domyslac jakie kokosy moga zarabiac wlasciciele przychodni.