Wpis z mikrobloga

Zawsze rozwala mnie jak ktoś chwali się tym że przesiada się z kilkunastoletniego "gruza" do nówki z salonu którą jest najczęściej jakaś Dacia, Fiat czy inna Toyota xDDD. No faktycznie, skrzypiące plastiki, tandetny tablet + tempomat który na polskich drogach nie ma praktycznie zastosowania to jest jednak przeskok. No ale nówka z salonu czaisz? NÓWKA. To nic że komfort jazdy porównywalny jest do taczki i taki 20 letni Lexus czy BMW poza brakiem pierdyliarda czujników bije na głowę te marki. No ale jak ktoś lubi polansować się hybrydą to czemu nie
#samochody #motoryzacja
  • 156
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wraczek: Znalezienie 20 letniego auta które jest perełką to jest przecież droga przez mękę. 10 letnie fury to żeby znaleźć coś sensownego to też musisz się nakombinować i do tego skąd masz pewność, że nawet jak właściciel dbał akurat na ciebie nie trafi jakiś problem?

Do tego to pieprzenie o kiepskiej jakości Dacii czy Toyoty. Marki premium tak spadły z jakościa wykończenia, że nawet dziennikarze motoryzacyjni po nich jeżdżą. BMW
  • Odpowiedz
  • 0
@Vetinari: Leon z 2002, 1.9 TDI, w silniku wymieniany jedynie olej, wnętrze stosownie do wieku, zresztą co może stać się z wnętrzem? Jeśli w nim nie palisz i nie wozisz gruzu z budowy to zachowuje świeżość. Włożyłem z 5k przez te 10 lat. Oczywiście gdy walnie coś poważnego to pójdzie na złom, bo koszt naprawy przekroczy wartość samochodu, ale do tej pory nic się takiego nie stało. Natomiast mijałem wiele
  • Odpowiedz
@kuraku sam mam pastucha z 2009 roku i nic mu nie brakuje, ba nawet ma oryginalne radio z bluetooth i zestawem głośnomówiącym, android auto mi nie jest potrzebne, czujniki parkowania ma, tempomat ma, DSG ma, kupiony 2 lata temu i zero awarii, jedynie płyny i filtry zmieniam, bo się nic nie psuje, więc w sumie fakt, na #!$%@? mi auto z salonu ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@kubako: Powodzenia na takiej zdziczałej a4 z tempomatem, nawet adaptacyjnym. Zresztą i tak musisz zachowywać czujność w trakcie jazdy, to nie Tesla. W czym przejawia się ta rewelacja tych tempomatów? Pytam szczerze
  • Odpowiedz
To nic że komfort jazdy porównywalny jest do taczki i taki 20 letni Lexus czy BMW poza brakiem pierdyliarda czujników bije na głowę te marki.

@Wraczek: mam kumpla co tak myśli. Raz na miesiąc go laweta sciąga, bo coś :) ale 20 BMW jest :D
  • Odpowiedz
@Wraczek: Masz 22 letnie auto, w które włożyłeś 5 tysięcy tylko? Nie wymieniasz amortyzatorów, tarcz, klocków, oleju na bieżąco czy jak? Masz tę samą przekładnię kierowniczą, kompresory klimy, to samo turbo, nic się nie zużywa w tym aucie?
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer mialem w ciężarowym dafie xg android auto, raz użyłem, żeby zobaczyć jak to działa w ogóle i tyle było mojego używania tego, nie mam potrzeby posiadania tego, jakbym chciał to mieć, to bym radio zmienił na takie, które to ma
  • Odpowiedz
@Wraczek Zesrali się obrońcy nowych Dacii I Toyot ale taka jest prawda, że jakość i niezawodność nowych aut leci na łeb na szyję względem starych. Skóry jak już są prawdziwe to dużo cieńsze, brak drewna, aluminium, plastik jak z recyclingu, miałem do porównania Aurisa z 2012 i Corolle z czasów obecnych to nowe auto wyglądało jak plastikowa zabawka przy Aurisie.
A co do niezawodności wiadomo, że nowe auto będzie mniej zużyte,
  • Odpowiedz
  • 2
@Vetinari: amortyzatory, klocki, tarcze robiłem, klima serwisowana z dwa razy. Reszta to rzeczy eksploatacyjne, wiadomo olej i filtry co 10k. Ta sama przekładnia, turbo nie regenerowałem, a i fakt akumulator wysiadł z 2 lata temu to kupiłem nowy. Tak poza tym to nic. Nie wiem, może po prostu dobrze trafiłem i tyle.
  • Odpowiedz
W czym przejawia się ta rewelacja tych tempomatów? Pytam szczerze

@Wraczek To też mnie zastanawia, bo jak jechałem wspomnianą Toyota to po włączeniu tempomatu adaptacyjnego myślałem że się rozbije xD auto albo hamowało 50m za autem albo niebezpiecznie się zbliżało do zderzaka i nie wiedziałem czy zahamuje, bo tempomat się ciągle wyłączał przez moje interwencje, a zwykły od adaptacyjnego różniła jedna ikonka przy wybieraniu trybu. Ja nie potrafiłem tego ogarnąć gdzie
  • Odpowiedz
Do tego to pieprzenie o kiepskiej jakości Dacii czy Toyoty. Marki premium tak spadły z jakościa wykończenia, że nawet dziennikarze motoryzacyjni po nich jeżdżą. BMW / AUDI / MERCEDES mają takie problemy jakościowe jak każda inna.

@Darth_Gohan: Ale przecież my tu porównujemy ~15 letnią klasę premium z obecnymi toyotami daciami, nie obecne auta premium z autami budżetowymi

Koszty utrzymania tej starej na pewno będą większe, ale no mównienie że współczesny
  • Odpowiedz
@IIIlIII nie wiem co wy macie za tempomaty adaptacyjne w tych autach że tak narzekacie. U mnie w kia stinger można parę poziomów reakcji ustawić i działa to zadziwiająca dobrze. Nawet jak ktoś ba autostradzie wyjedzie na Twój pas przed maskę, ale przyśpiesza, to tempomat to ogarnia i nie hamuje bezmyślnie.
  • Odpowiedz