Aktywne Wpisy

adrninistrator +198
#konfitura #samochodoza #polskiedrogi
W pięć lat zmniejszyliśmy liczbę pieszych zabijanych na przejściach o prawie połowę!
Nowe przepisy, obowiązujące od 2021 r. POMOGŁY, nie zaszkodziły.
A 2025 r. znów w tym zakresie był lepszy od 2024.
Przeciwnicy pierwszeństwa pieszych wchodzących nie mają dziś już żadnych argumentów. Gardłujący przeciw tej zmianie "eksperci" i publicyści mogą też się już tylko wstydzić
W pięć lat zmniejszyliśmy liczbę pieszych zabijanych na przejściach o prawie połowę!
Nowe przepisy, obowiązujące od 2021 r. POMOGŁY, nie zaszkodziły.
A 2025 r. znów w tym zakresie był lepszy od 2024.
Przeciwnicy pierwszeństwa pieszych wchodzących nie mają dziś już żadnych argumentów. Gardłujący przeciw tej zmianie "eksperci" i publicyści mogą też się już tylko wstydzić
źródło: FB_IMG_1773852855744
PobierzCzy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pieszym na pasach to dobra zmiana?
- Tak 70.8% (843)
- Nie 29.2% (348)

krystian-stepaniak +189
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Witam
Jak przygotować się do zrobienia 300km rowerem w jeden dzień? Jaki plan treningowy zastosować? Jestem kompletnie zielony w tym temacie bo nigdy nie trenowałem na rowerze. Najwięcej przejadę 80km. Po tym czasie odcina mi prąd w nogach i jazda rowerem to jeden wielki ból. Mam rower crossowy, ale z gładkim bieżnikiem.
#rower #rowery #kolarstwo #sport
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Jeździć regularnie. Przejechanie 300km to nie kwestia siły tylko jedzenia, picia i dopasowania roweru.
@mirko_anonim:
@aarahon: Nie dla wykopka to ( ͡° ʖ̯ ͡°)
- nie może cię nic boleć w trakcie jazdy (chodzi o ból pośladków od niewygodnego siodełka, ból kolan od zbyt niskiego/wysokiego ustawienia siodła, ból nadgarstków, karku itp.)
- jedzenie i picie regularnie to absolutna podstawa, jedząc rzadziej niż co ~1h nie da się szybko zrobić takiego dystansu
- lepszy rower to oczywiście ułatwi ale nadal na kazdym trzeba pedałować więc wskazane jest zrobienie choć raz 150 km jako trening
Jeździj regularnie jakieś nawet 2x w tygodniu 20 km i w weekend kręć jakieś dalsze dystanse 80-120.
Naucz się jeść jadąc, sprawdź co Ci dobrze wchodzi i wmuszaj w siebie jedzenie bo
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Nie słuchaj tych co każą tylko jeździć. Do takich dystansów dobrze mieć całe ciało dobrze przygotowane. Od pedałowania przez 10-15h wymiękają mięśnie pleców i brzucha, które muszą równoważyć siłę twoich nóg wciskających pedały. Poza jazdą warto robić ćwiczenia ogólnorozwojowe z naciskiem na mięśnie CORE. Obczaj sobie na youtube "gym with Nino Schurter".