Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 130
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smutny_kojot:

Definicji jest wiele. Ja uważam

No ja uważam inaczej niestety. Ale i tak nie jest to najważniejszym argumentem za dostępnością aborcji według mnie.
Przede wszystkim nawet na późniejszym etapie ciąży (kiedy według mnie można już mówić o człowieku), zachodzi konflikt pomiędzy życiem dwojga ludzi (dziecka i matki). Egzekwowanie prawa życia dziecka jest pozbawieniem możliwości obrony własnego życia i zdrowia przez matkę. Egzekwowanie praw matki jest pozbawieniem prawa do życia
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: No i jaki to przyniesie zysk? Jak matka jest durna to i dzieciak będzie, bo przecież ktoś tego dzieciaka musi nauczyć funkcjonować. Jak dzietność spada to w końcu ludzkość wymrze, co za różnica, po co przeciwdziałać naturze?
  • Odpowiedz
ciebie abortować bym nie kazał, niemniej skierował na przymusowy, podstawowy kurs z logiki, może byś się dowiedział wtedy czy jest argument z absurdu i argument równi pochyłej

@bacaa90: a ja bym ciebie skierował na przymusową reedukację z podstaw popkultury - konkretnie s2e2 "unplanned parenthood" serialu South Park
Dietetyq - >ciebie abortować bym nie kazał, niemniej skierował na przymusowy, podstaw...

źródło: latest

Pobierz
  • Odpowiedz
@Serrrek: Rozumiem ten punkt widzenia i ma to sens. Tylko ja tu chciałbym rozgraniczyć dwa osobne tematy. Pierwszym (o którym dyskutujemy) jest decyzja matki o bycie jej nienarodzonego dziecka, którą niejako musi podjąć za nie. Tu dokonuje się największa rozterka moralna, gdyż decyzja o przerwaniu ciąży już zawsze będzie wiązać się z odebraniem drugiemu człowiekowi możliwości wyboru. Ewentualne późniejsze komplikacje medyczne to już osobny temat i w sytuacji zagrożenia życia
  • Odpowiedz
niech każdy robi aborcje kiedy chce i jak chce. Co komu do tego?

@Salam-Abdul-Al-Stulejari: jestem za, o ile od razu wprowadzimy aborcję prawną dla faceta. Nie chcesz dziecka a baba chce to może je urodzić ale niech nie oczekuje alimentów, nie chce rodzić niech skrobie.
  • Odpowiedz
@smutny_kojot:

Tu dokonuje się największa rozterka moralna, gdyż decyzja o przerwaniu ciąży już zawsze będzie wiązać się z odebraniem drugiemu człowiekowi możliwości wyboru.

Dokładnie tak, przy czym podjęte gremialnie gdzieś indziej i w innym czasie ustalenia o nieprzerywaniu, tak samo będą wiązać się z odebraniem drugiemu człowiekowi możliwości wyboru. Dlatego ta debata będzie toczyć się w nieskończoność.
  • Odpowiedz
@Lomana_LuaLua: może dlatego, że prawica cały czas powtarza, że wolność moja kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka? Wiem, być może dla niektórych lewicowych oszołomów to za dużo do przetworzenia.
  • Odpowiedz
@Serrrek: Po prostu ludzkość zakłada, że każdy chce spróbować swojej szansy i nie powinno pozbawiać się go jej z tak błahych powodów jak egoizm rodziców. Na ogół nie rodzimy się z pretensjami do rodziców i nie popełniamy samobójstw jako małe dzieci. Dopiero dorosłe życie stawia nas przed poważnymi problemami. Ale nie bez powodu.
  • Odpowiedz