Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@HlHl: @FaZea @Przyjaciel_Rodziny @LicentAbsolweum płody nie są istotami myślącymi i nie są w stanie samodzielnie funkcjonować a jedynie jako pasożyt w ciele nosiciela, zatem przed urodzeniem tych zbitków komórek nie można nazwać człowiekiem z definicji homo sapiens

Tylko za swoje pieniążki, a nie z moich podatków, które idą na nfz.

@gietus Jeżeli ciąża nie zagraża życiu matki to oczywiście że aborcja nie powinna być refundowana

konfederusek nie odróżnia płci biologicznej od
@smutny_kojot
zarodek jest równie niesamodzielną formą "życia ludzkiego" co mój naskórek albo inne tkanki, a jak obrońcy życia chcą życie z unikalnym DNA, to unikalne DNA mają moje komórki rakowe i są ludzkie i bardziej samodzielne niż zarodek a po odpowiedniej pożywce mogą przeżyć nawet dekady xD
więc debata jest o to czy płód jest samodzielnym bytem osobowym czy nie, no a skoro nie ma swoich dokumentów i podmiotowości prawnej, to nie
@Filippa: Moja żona jest wcześniakiem. Urodziła się w 5. miesiącu ciąży i jakimś cudem ma się dobrze do dziś. Ciekawe jakbyś ją nazwała po narodzinach, bo lekarze nie dawali jej nawet 5% szans? Płodem bez własnej autonomii i świadomości czy noworodkiem? Czy fakt, że urodziła się wcześniej czynił ją już dzieckiem, a więc osobą, której nie można zabić w odróżnieniu od jej rówieśnika pozostającego w łonie matki?
@smutny_kojot: nie wiesz o czym mówisz synek. Odsyłam do książki o biologii.

Czy w takim razie osobę pozbawioną tych bodźców, np. pod znieczuleniem ogólnym bądź innym wyłączeniem świadomości można już zabić?

To jest głupie. Może ci się wydawać, że to dobra analogia, ale tak zwyczajnie nie jest. Tutaj polecam książkę o logice.
@Salam-Abdul-Al-Stulejari człowiek pod narkozą również nie jest istotą myśląca i nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować. Można powiedzieć że społecznie i biologicznie jest już pasożytem, zlepkiem komórek, co nie znaczy, że masz prawo go zabić. I tak, człowiek w brzuchu to człowiek homo sapiens, chyba że wymyślasz sobie własną naukę.