Aktywne Wpisy

bArrek +85
Ustawiłem się z ziomkiem na chlanie i właśnie jego żona do mnie napisała z pretensjami że co ja sobie wyobrażam że on ma żonę i dom i rodzinę i inne rzeczy na głowie i nie wiem co zrobić teraz czy odwołać spotkanie po prostu czy pokazać mu co jego luba o----------a czy c--j zostawić jak jest

Bipolar- +24
Przez tych zawistnych programistów stąd jak @Ksiega_dusz @BlackpillMonster @ly000 @p0melo i inni teraz każdy chce lekarzem być. Wszyscy idą na medycyne, wszyscy sie będą przebranżawiać na lekarzy i c--j. Gratuluje udanej akcji propagandowej w skali całego kraju.
Rozlało się to na cały kraj tak samo jak ta akcja z deweloperami. Ten portal jest toksyczny w c--j, bo kilka osób albo nawet jedna mająca po kilkanaście/kilkadziesiąt multikont, które można
Rozlało się to na cały kraj tak samo jak ta akcja z deweloperami. Ten portal jest toksyczny w c--j, bo kilka osób albo nawet jedna mająca po kilkanaście/kilkadziesiąt multikont, które można
źródło: image
Pobierz

Jak najlepiej zadziałać w takiej sytuacji spadkowej, żeby ani nie stracić na podatkach, ani nie stracić potencjalnych praw do kredytu z dopłatami?
- Po śmierci dziadka zostało mieszkanie, jedyną spadkobierczynią jest jego córka
- spadkobierczyni jest matką dwójki dorosłych dzieci, chciałaby przekazać im udziały albo zysk ze sprzedaży pół na pół
- każde z dzieci potem chce wziąć po kredycie na nowe mieszkanie, najlepiej z dopłatami, a mieszkanie dziadka wykorzystać jako wkład własny
Czy najlepiej będzie, gdy matka odziedziczy mieszkanie, a potem da dzieciom darowizny po 50% udziału? Dzieci wtedy sprzedadzą mieszkanie i podzielą się pieniędzmi pół na pół, każde z nich wykorzysta kasę jako wkład własny do kredytu i nie będzie podatku do zapłaty. A z racji że to będzie tylko 50% udziału i z darowizny, to nie powinno wykluczać z programów wsparcia dla kupujących pierwsze mieszkanie - czy ma to sens?
Jest chyba jeszcze opcja odrzucenia spadku przez matkę żeby przeszło od razu na dzieci, ale nie wiem czy to ma sens.
#pytaniedoeksperta #prawo #spadek #kredythipoteczny #kredyt2procent #kredyt0procent #nieruchomosci #notariusz #mieszkaniedeweloperskie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord