Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#zdrowie #dieta #jedzenie #kiciochpyta

Pytanie do osób które pochodzą z normalnych domów, jak wy stwierdzacie że wasza dieta jest ok, jak dobieracie dietę do zapotrzebowania, po czym poznajecie że jest nie tak a po czym poznajecie że jest ok (JAKIE OBJAWY), jak was nauczono ją kierować? Pytam całkiem poważnie, tylko nie piszczcie tych ogólnych farmazonów wziętych z google albo youtube żeby tylko zaplusować bo znam je doskonale, chcę opinii osób tylko normalnych które są w pełni zdrowe i nie mają żadnych problemów w tym temacie.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie wiem dokładnie o co pytasz. Na pewno super zdrowo nie jem, ale równoważę to ponad kilogramem warzyw, owoców, kiszonek, orzechów i innych superfoods dziennie. + Trochę suplementacji, ale bez jakiegoś specjalnego wczuwania się.
Jak nie jem takiej porcji tych rzeczy to czuję się gorzej, zdarzają się wypryski, zmiany skórne, łupież, gorsza jakość snu (trudniej zasnąć, a sen jest płytki i szybko się budzę).
Kcali nie liczę, nauczyłem się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie analizuję. Po prostu mieszam różne składniki i jem. I takie "zachowanie balansu" - jak zjem coś cięższego, to potem wlatuje lekki posiłek, albo kolejny pomijam...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kup sobie podrecznik na 1 semestr dietietyki jak masz problem ze zrozumieniem tresci w internecie

Ale jak nie mam kateringu to 1.6g bialka / kg, reszte dopelniam weglowodanami zlozonymi i tluszczami.
Zaczynasz od potrzebnych tluszczy

Sniadanie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @opk20: @Vadzior: @moll:

Chodzi mi oto jakie znaki wasze organizmy dają, na które zwracacie uwagę w doborze i dawkowaniu diety, rozumiem patrzenie na wagę i jakieś fundamenty jak np. dobrana ilość kawałków chleba na kolacje czy śniadanie, ale co jeszcze? Jak dobieracie ilość wody, jak widzicie jej za mały poziom?
Nie chodzi mi o symboliczną "zdrową" dietę tylko o odpowiednią dla
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale napisałem o zmianach skórnych, jakości snu, itp.
Wodę dobieram tak, że zawsze mam ją pod ręką (lub herbatę, w tym też herbatki ziołowe). Nie dopuszczam po prostu do tego aby nie mieć jej gdzieś przy sobie i pije tak na ile mam ochotę. Z takich rzeczy jak woda to np. nie przepadam za wodą mineralną, pijam głównie żywca zdrój który jest źródlany. Ma neutralny smak. A takie muszyny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: właśnie o to chodzi - ja do tego tak nie podchodzę. Nie analizuję.
Na śniadanie jem jedną-dwie kromki chleba, w zależności od tego, jak czuję się głodna po tym jak wstanę.
Na obiad stała objętość porcji, jak zjem zbyt dużo to boli mnie żołądek, nie jestem w stanie się przejeść. Tak samo jeśli jest coś zbyt coężkie czy tłuste - nie jestem w stanie zjeść.
Jeśli obiad był mocno
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja lubię tłuste, boczek, ale wiem,że to dla mnie nie dobre bo mnie mdli jak zjem za dużo. Tak samo ze słodkim. Miałem takie momenty,że spałem w ciągu dnia i po zmianie diety już nie musiałem. Jak wody za mało piję to miewam skurcze łydek, albo drganie powieki. Mniej więcej wiem co mi służy. Jak za dużo węgli jem, bułek, zamiast normalnych posiłków to mi opona rośnie na bebechu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dalej nie wiadomo o co ty w sumie pytasz. Jesz pełnowartościowe węglowodany i białko, błonnik, dużo warzyw, zdrowych tłuszczy (nienasyconych), robisz raz do roku badania krwi i sprawdzasz jakie masz niedobory.
Wit D i omege suplementujesz (chyba, że jesz dużo ryb, ale z nimi trzeba uważać, bo są zanieczyszczone często).
Wody pijesz tyle ile potrzebujesz, jak sikasz na biało i często to znaczy, że za dużo.
Oglądasz lub czytasz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jest tylko jedna zdrowa dieta, która jest bardzo prosta czyli wyrzucasz ze swojego menu jak najwiecej przetworzonych produktów a żywisz się przede wszystkim mięsem, nabiałem, jajami, warzywami i owocami! To jest bardzo proste!
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Najstarsi ludzie i najdłużej żyjący w zdrowiu nie patrzyli na makrosy/składniki odżywcze ani też nie suplementowali się żadnymi witaminami, po prostu jedli to co lubili, ale nie za dużo, aby utrzymać niską wagę, dzięki temu cieszyły się długim i zdrowym życiem. Teraz ludzie myślą, że będą brać jakieś suple i to im poprawi zdrowie, no spoko, efekt placebo, tylko kasy, czasu i energii na to szkoda.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jemy tyle, żeby zawsze mieć miejsce jeszcze na hipotetyczne ciastko i herbatę, lubimy warzywa i owoce, nie jemy fastfoodów (bo boli po nich brzuch- to w kwestii sygnałów od organizmu), a słodycze pieczemy z dobrych składników i z małą ilością cukru zamiast jeść sztuczne z supermarketów. Problemy zdrowotne mam, ale niezwiązane z dietą, waga zawsze w normie, a jedzenie to czysta przyjemność. Byle rozsądnie.
  • Odpowiedz