Wpis z mikrobloga

Czy warto wyjechać do Niemiec, za w przeliczeniu na PLN 9000 ZŁ na rękę na start? W Polsce pracuję w #kolchoz już 8 lat praca w miarę lajtowa na dwie zmiany za 4500 zł na rękę, dostałem propozycję od brata do jeżdżenia z nim w #geodezja do Niemiec w systemie 2 lub 3 tygodnie pracy non stop po ok.10h i na tydzień wracasz za mieszkanie nic nie płacisz tylko za jedzenie
#niemcy #pytanie #emigracja

Warto zmienić pracę?

• Tak 72.1% (385)
  • Nie 27.9% (149)

Oddanych głosów: 534

• 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

PLN 9000 ZŁ na rękę na start?

@EloBreko: za tyle godzin to tak średnio trochę z tymi zarobkami. Odejmij koszty bycia tam 3 tygodnie i robi się marnie nawet jak na Niemcy.
  • Odpowiedz
@EloBreko: to tak nie dziala mordo, z takimi zarobkami za 5 przepracowanych lat tej emerytury to dostaniesz z 21,37. W niemczech nie ma minimalnej emerytury i wylicza sie ona systemem punktowym za wysokosc zarobkow z przepracowanego okresu emerytalnego.

Jak masz zapewnione mieszkanie to jedz, bo odchodzi ci najwiekszy koszt i problem. Na zarcie nie wydasz duzo no chyba ze masz jakas chora diete gdzie codziennie zresz steka, bo mieso w
  • Odpowiedz
@EloBreko decyzja już do ciebie należy spróbować zawsze można i nie ma co stać w miejscu. No w norwegi to tak bo to gdzieś się wącha od 15tys -11 tys zależy jak rotacja wypadnie ale najważniejsze to ze wyzywanie tam mam i nie muszę sobie nic robić po robocie do jedzenia tylko idę na cantyne i tyle
  • Odpowiedz
@EloBreko: patrzę wykopki mącą Ci w głowie, zawsze możesz powierzyć tę decyzję losowi. Idziesz do szefa, mówisz, że potrzebujesz 1000 zł podwyżki, bo dostałeś propozycje pracy za x zł, jak sie nie zgodzi to dzwonisz do brata, że jedziesz z nim, jak dostaniesz podwyżkę cieszysz się, ze dzieki bratu miales ten komfort poprosic o podwyżkę i zostajesz. Ktoś tu pisał o jakiś więzach...... Ehhh tu tez rozkmina pod tytułem Jakich
  • Odpowiedz
@KriegCaptain710: taaaaa i piszą o jakiś więzach, jak chłopczyna mówi ze bedzie tydzien w miesiacu w pl, jedzie do "najblizszego" panstwa na zachód a oni juz mu wciskają jakby co najmniej do Stanów lecial na nielegalu pracowac przez 15 lat.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@EloBreko Sam robię w Niemczech, tylko, że nie dla żadnej firmy, a bezpośrednio dla Niemca zleceniodawcy (budowlanka), więc pieniądze trochę inne. Też za nic nie płacę, co tydzień jestem w domu. Jakbym miał znów tak jeździć na 3-4 tygodnie jak kiedyś, to aż mi się rzygac chce. Za 2000 euro to w życiu bym się nie zdecydował na taką pracę jak piszesz, wolałbym zostać sobie w kołchozie i codziennie być w
  • Odpowiedz
@nobrain: Ludzie chcą wracać, bo polska to ogólnie fajny kraj, jak ktoś dostał od rodziców mieszkanie na start to już jest bardzo, bardzo dobrze i wtedy nie widzi sensu wyjazdu. Zarobione pieniądze można inwestować w coś "swojego" wtedy większości ludziom jakoś życie się toczy, ale jak nic nie masz w Polsce to jest ciężko wystartować....... Rozumiesz? ile masz lat 15? że muszę Ci tak podstawowe kwestie tłumaczyć?
  • Odpowiedz