Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +141
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz
naganiaczherculesa +372
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Myślicie że jak podejrzewam u dziewczyny #borderline to porozmawianie (tzn żebym ja sam porozmawiał) z psychiatrą/psychologiem jest dobrym pomysłem? I z którym lepiej? Na ten moment nie wiem za bardzo co robić. Mam wątpliwości na ile obiektywnie oceniam sytuację i mam wrażenie, że we mnie obraz dziewczyny też jest jakoś rozdwojony i nie wiem czy to wina jej problemów, czy ze mną jest coś nie tak. Dziewczyna jest na terapii ale w związku z lękami/depresją (chociaż nie jest jakimś bardzo ciężkim przypadkiem, funkcjonuje całkiem ok jeżeli chodzi o pracę i codzienne życie). Nigdy nie wspominała nic o borderline. Nie ma też bardzo intensywnych napadów złości (chociaż mam wrażenie że powoli robi się gorzej z tym) ale bardzo silny jest według mnie schemat przyciągania-odpychania. Jesteśmy razem ~1.5 roku. Zastanawiam się też, czy spróbować delikatnie o to ją zapytać, ale wydaje mi się to średnim pomysłem. #psychologia #psychiatria #depresja
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
A przede wszystkim zadaj sobie pytanie czy ty
@mirko_anonim: uciekaj
@mirko_anonim: co to znaczy? Coś więcej?
Skoro jest w terapii, to pewne zmiany w zachowaniu będą raczej naturalną konsekwencją - po to idzie się między innymi na trapię.
@mirko_anonim: można być labilnym emocjonalnie, ale nie spełniać kryteriów zaburzenia osobowości. A skoro dziewczyna jest w stanie normalnie funkcjonować to po co się doszukiwać czegoś takiego? Zastanów się lepiej skąd się bierze ten schemat w waszym związku i czy sam tego po części nie nakręcasz
@LetticeDeVries: syndrom gotującej się żaby
na początku się kontrolowała, powoli maska opada
potrafi się kontrolować w sytuacjach znanych i przewidywalnych, związek to zupełnie coś innego
─────────────────────
Miewałem wrażenie, ale raczej nigdy nie trwało to
Tak zastanawiam się skąd ten schemat, również myśląc o sobie. Wydaje mi się, że widać w tym co pisałem, że nie jestem jakoś przekonany o swojej świętości. Jak najbardziej dopuszczam, że to po
─────────────────────
@mirko_anonim: uciekaj
stwierdzam, że twoich rad to nie potrzebuję