Mam pytanie do młodych osób niewierzących, niechcących posiadać dzieci, które są zatroskane o losy naszej planety i serio liczę na merytoryczne wpisy.
Nie wierzycie w żadną formę życia po śmierci - więc chęć uzyskania, nirwany albo innej formy życia wiecznego nie wchodzi więc w grę.
Jako biologiczne istoty, jesteście "opakowaniem" na wasze geny, które to macie powinność "powielić" w możliwie największej ilości kopii - rozmnażanie jest więc jedynym sensem życia. Pomimo tego, odmawiacie posiadania potomstwa - "wyrzekając się" sensu swojej egzystencji.
I tutaj pojawia się moje pytanie. Dlaczego, pomimo druzgocącego wpływu emisji CO2 na zmiany klimatu, kontynujecie swoje bezsensowne powiększanie śladu węglowego? Z jednej strony ostro i stanowczo optujecie za ratowaniem naszej planety, a stanowicie samo sedno jej problemów?
@Bertoos ugułem to tak. Ewolucja nie ma celu, ona się po prostu dzieje. Moim zdaniem wszelkie antynatalizmy, ochrona planety i inne takie takie to dorabianie ideologii.
@Zazeraxim Ja nie piszę o Ewolucji, tylko o sensie istnienia pojedynczego np. Dorsza. Wykonuje czynności życiowe, których najważniejszą jest "powielenie" swojej kopii genów. Tyle - bardzo wiele gatunków realizuje swoje czynności życiowe do czasu wydania potomstwa i umierają.
@Hatsune_Kitku W takim wypadku, po co pisać, mówić i działać w celu zmniejszenia emisji CO2?
@Bertoos no i o to mi właśnie chodzi, że wszyscy, moim zdaniem błędnie, interpretujemy to jako swego rodzaju cel. A to jest tak naprawdę efekt. Celu samego w sobie nie ma
@Zazeraxim Ale jest użyteczne jeżeli chodzi np. o moje pytanie. "Celem mojego życia jest urodzenie/ spłodzenie/wychowanie dziecka, które będzie szansą na zmianę tej niekorzystnej sytuacji jaką jest wzrost emisji CO2/antropomorficzne zmiany klimatu." Ale jeżeli wiesz że nie chcesz mieć dzieci - to po co bezsensownie poglebiasz problem, z którym chcesz walczyć
@szzzzzz Mogą robić co chcą - ja tylko pytam o sens ich walki ze zmianami klimatu i forsowanie przez nich wartości, w ktore same nie wierzą. W historii wiele osób nawet umierało za to w co wierzą. Nawet obecnie np. islamiści uważają zamachy samobójcze za drogę do tego w co szczerze wierzą. Dla mnie jest to skrajna głupota i czyste zło, ale braku wiary w to co głoszą im nie odbieram.
@Zazeraxim Noszą ubrania, jeżdżą rowerem, chodzą w butach, korzystają z gotówki, banku, internetu, telefonu, książki, leków, papieru, słodkiej czystej wody,a nawet sam fakt oddychania - chcesz link do artykułu dot. emisji antropogenicznej pochodzącej z oddychania? - wszystko to i jeszcze więcej powoduje "bezsensowny" ślad węglowy zagrażający życiu na ziemi.
@szzzzzz Jeżeli człowiek chce skończyć ze swoim życiem to może zrobić to na wiele różnych sposobów, a istnieje wiele liberalnych krajów, już obecnie zaangażowanych w walkę ze zmianami klimatu - które przy odpowiednim lobbingu wyrazilyby zgodę na rozszerzenie już stosowanych procedur
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Mam pytanie do młodych osób niewierzących, niechcących posiadać dzieci, które są zatroskane o losy naszej planety i serio liczę na merytoryczne wpisy.
Nie wierzycie w żadną formę życia po śmierci - więc chęć uzyskania, nirwany albo innej formy życia wiecznego nie wchodzi więc w grę.
Jako biologiczne istoty, jesteście "opakowaniem" na wasze geny, które to macie powinność "powielić" w możliwie największej ilości kopii - rozmnażanie jest więc jedynym sensem życia.
Pomimo tego, odmawiacie posiadania potomstwa - "wyrzekając się" sensu swojej egzystencji.
I tutaj pojawia się moje pytanie. Dlaczego, pomimo druzgocącego wpływu emisji CO2 na zmiany klimatu, kontynujecie swoje bezsensowne powiększanie śladu węglowego? Z jednej strony ostro i stanowczo optujecie za ratowaniem naszej planety, a stanowicie samo sedno jej problemów?
#neuropa #dzieci #polska #klimat #protest #klimatyczny #lewica #przyroda
@Hatsune_Kitku W takim wypadku, po co pisać, mówić i działać w celu zmniejszenia emisji CO2?