Wpis z mikrobloga

Ma ktoś tutaj dużą wadę wzroku i ćwiczy na siłowni? Mi lekarz kategorycznie zabronił... Poprzedni też mi zabraniał. Ryzykujecie zdrowiem dla sylwetki?

#silownia #mikrokoksy
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nastawny_Klucz: Na moją siłownię chodzi prawie niewidomy koleś z białą laską, ćwiczy tak jakby faktycznie chciał sobie zrobić krzywdę, np robi overhead press takim ciężarem którego nie jest w stanie podnieść i sztanga go prawie miażdży xD Nie pyta nawet o asekurację, ale się nie poddaje.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Mam sporą wadę wzroku ale mogę ćwiczyć. Sprawdzałem to niezależnie w trzech placówkach. Niemożliwość ćwiczenia nie do końca jest powiązane z dużą wada, a innymi czynnikami, np ciśnienie. Jeżeli lekarz tak stwierdził nie wykonywał bym ćwiczeń siłowych. Przestudiuj temat i poszukaj, może jest sport który nie będzie wykluczony, że względu na Twoją wadę.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: moja żona specjalista okulistyki mówi, że sporo lekarzy starszej daty powiela mity, że nie wolno się przeciążać przy słabym wzroku tak na wszelki wypadek. Za to jeśli masz ryzyko odklejenia siatkówki lub niedokrwistość, to są faktycznie mocne przeciwwskazania. Najlepiej się dobadaj i ustal te czynniki, jeśli bardzo Ci zależy.

Tak czy inaczej, żeby zrzucić trochę kilo nie trzeba dźwigać ciężarów - wystarczą regularne, długie spacery, lekkie kardio czy popularna
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: ulanie to kwestia diety. Jak chcesz sylwetkę plażową to kalistenika.
Kiedyś byłem u lekarza z powodu bólu w odcinku lędźwiowym i podpytałem go o ćwiczenia to powiedział mi tak "żaden człowiek nie został stworzony do tego żeby ćwiczyć na siłowni" xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Nastawny_Klucz Z tego samego powodu kobiety które mają dużą wadę wzroku nie powinny rodzić naturalnie (patrz sprawa Alicji Tysiąc) gdyż podczas wysiłku rośnie ciśnienie wewnątrz gałki ocznej.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: protip to iść do lekarza, który na problem "boli mnie x jak biegam" nie odpowiada "to nie biegaj" i cyk, pora na csa. Próbuj do skutku aż trafisz na takiego, który ci wyjaśni co możesz robić, a co nie i dlaczego. Bo zalecenie "zero ćwiczeń siłowych" to jest 10 sekund roboty, a wyjaśnienie ryzyka uszkodzenia wzroku w zależności od typu wykonywanych ćwiczeń i zastosowanego obciążenia to jest przynajmniej kilkanaście
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: ja mam -7, astygmatyzm, wysokie ciśnienie w oku i w jednym rozsypany barwnik. Też mi odradzali ale jak się dokładnie dopytywalem to żaden nie potrafił tego u argumentować ani nic podpowiedzieć. Mam ciotkę okulistke i mówiła to samo. Ale opowiadała też że każdy jej pacjent który miał oderwanie siatkówki to przy jakims małym wysiłku. Jeden przesuwał stół a ktoś podniósł dziecko na ręce. Sam trenowałem kilka miesięcy i doszedłem
  • Odpowiedz
-8 here, trenuje sporty walki, co wiaze sie rowniez z silownia. przez problemy.z siatkowką też przechodziłam, okulista (K. Morawski z Krakowa, ma bardzo dobrą renomę) wytlumaczyl mi, ze z tą siłką to juz lekki mit, bo miał pacjentow, ktorzy pracują na budowie i po doleczeniu nawet i odwarstwień siatkowki, część z ich wracala do pracy normalnie. W szpitalu w ktorym się leczylam stare baby tez pozwalały maksymalnie na jazde rowerkiem, podczas gdy
  • Odpowiedz