Wpis z mikrobloga

@Nastawny_Klucz: Domyślam się że lekarzowi chodziło o podnoszenie dużych ciężarów, zapewne chodziło że wtedy mocno podnosi się ciśnienie i mogło by ci uszkodzić wzrok (zapewne masz dużą wadę), tez coś kiedyś o tym słyszałem bo sam mam wadę wzroku.
Tak BTW to jak teraz jesteś ulaną świnią to chyba trochę zajmie czasu aż dojdziesz do jakiś dowalonych cieżarów.
Ale jak masz zakaz soczewek, to może faktycznie masz coś z oczami.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz grozi odklejenie siatkówki? Byłeś na profesjonalnych badaniach u optyka/optometrysty? Bo wiesz, mi pół życia odmawiano nawet głupiego WFu tak na wszelki wypadek i był to IMHO duży błąd. Mam sporą wadę, okulary -10 i uprawiam sporty. Ciężarów na siłowni nie dźwigam, ale hantle w domu i owszem. Jeśli nie zamierzasz robić 200kg martwego ciągu to chyba luz - ale zbadaj się u specjalistów, a nie że lekarz widzi "ojojoj oczka
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Zaoszczędź troche kasy i zrób sobie laserową korekcje - koszt od 2500-4000 tysięcy za oko ale to na całe życie, a większość klinik nawet daje gwarancje na usługe na okres do 10lat.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Pewnie dlatego że przy jakiejś tam sporej wadzie wzroku może się odkleić siatkówka w oku od dźwigania. Zacznij biegać jak chcesz spalić, bieganie najlepsze na wszystko.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Jeśli lekarz zabrania sportów siłowych przy wadzie wzroku, to chodzi zapewne o ryzyko odklejenia siatkówki przy większym wysiłku (u kobiet to może być wskazanie do cesarki). Zmiany degeneracyjne siatkówki są kwestią bardzo indywidualną, choć wiążą się z wadą wzroku (u mnie minusy). Niektórzy mają tylko przedarcia na obwodzie, inni tzw. ślady ślimaka albo jeszcze inny typ. Ogólnie rzecz biorąc profilaktyczną metodą w Polsce jest laserowanie siatkówek, czyli koagulacja zmian,
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: rób wszystko co nie powoduje dużego wzrostu ciśnienia w głowie, więc kalistenika z unikaniem ćwiczeń w których serce masz wyżej niż głowę (np. stanie na rękach) może okazać się ok. Da się to wyczuć, ale docelowo i tak idź do kogoś mądrego, kto powie Ci jak masz ćwiczyć, a nie jak masz nie ćwiczyć.

Jak masz dużą nadwagę to zacznij od spacerów i marszów. Tu ciężko coś popsuć.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Odkleiła mi się siatkówka przy ćwiczeniach siłowych. Od kilku lat nieustające problemy i możliwość utraty wzroku. Pytaj o co chcesz. Gdybym miał dzisiejszą wiedzę nigdy bym nie podejmował takiego wysiłku. Mi żaden lekarz nigdy nie odradzal a miałem sporą wade od dziecka.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Przede wszystkim sama duża wada wzroku jest predyspozycja do problemów z siatkówka tzw. zwyrodnień które mogą dopiero skutkować jej perforacja lub odklejeniem/rozwarstwieniem. Warto by było żeby obejrzał ci dokładnie siatkówkę lekarz ale nie partacz. Niestety to trudna dziedzina i większość okulistów kompletnie się nie zna na siatkówce. Jak chcesz to dam ci namiary na chirurgów okulistów którzy wykonują regularnie operacje na takich pacjentach i znają się na tym bardzo
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: typowy lekarz w polsce to gnojek który ma wiedzę z podręczników z lat 50 i otwartą kieszeń na łapówki. To, że przy dużym wysiłku istnieje zagrożenie odklejenia siatkówki to nie znaczy, że masz siedzieć na 4 literach i pobierać rentę. Nikt ci nie każe ćwiczyć trójboju i zakładać pół tony w martwym ciągu. Możesz wykonywać ćwiczenia w większym zakresie powtórzeń.
  • Odpowiedz
@Nastawny_Klucz: Tak jak napisali inni - znajdź jakiegoś ogarniętego lekarza medycyny sportowej i u niego się zbadaj. Może to trochę kosztować, ale zdrowie ma się tylko jedno ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Jak zaczniesz ćwiczyć to nie zaczynaj od biegania! Skoro jesteś ulany i nic nie robiłeś wcześniej to sobie tylko większych problemów narobisz i nie chodzi mi tylko o wzrok, ale też stawy. Pierwszy krok -
  • Odpowiedz