Wpis z mikrobloga

@Balactatun zapomniales o czyms co nazywamy utrata wartosci pieniadza w czasie, za 10 lat z tymi 5 tys. To bedziesz ponizej minimalnej. Stopa zwrotu musi byc powyzej inflacji oraz powiekszona o te 5% ktore chcesz wyciagac.
  • Odpowiedz
@Balactatun: kto Ci da aż 5%? Dlaczego bogaci mieliby się z Tobą dzielić zyskami?

@MilionoweMultikonto: eeeeeeeee...większość rozsądnych obligacji?
Obligacje Kruka, Alioru, Skarbu Państwa - 9, czy 9,5% brutto, lekko będzie 7% netto.

Masz sobie półtora melasa, z tego jest spokojnie 110, 120 rocznie netto.
  • Odpowiedz
@patryk_66: nie załapałeś... Patrzysz z perspektywy dnia dzisiejszego. W zautomatyzowanym świecie nie ma sensu emitować obligacji ani akcji. Nie ma żadnego logicznego powodu, żeby brać od plebsu pieniądze na inwestycje, skoro roboty wszystko zrobią za darmo.
  • Odpowiedz
@HereAfter: Mrozi mnie z żenady, na myśl o tym jakie Dragan ma parcie na szkło. Przesłuchałem też pierwsze 30 min audiobuka jego Kwantechizmu. Sama megalomania. Właściwie było tam tylko o tym, jaki on jest wspaniały, wybitny i niepowtarzalny. Fizyka jest tylko tłem do opowieści o tym, jak wsm to on jest takim Faynmanem. Jego opowieści o AI to tyle, co laik może powiedzieć, przeczytając kilka artykułów na Spidersweb. Nie pracuje
  • Odpowiedz
Przesłuchałem też pierwsze 30 min audiobuka jego Kwantechizmu

@JamesJoyce: podziwiam, ja jak widzę tego chłopa od razu uciekam w inne czeluści internetów. A jak chłop się wypowiada o AI to jeszcze zostawiam w biegu łapę w dół.
  • Odpowiedz