Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jeśli ktoś z was jest idealistą to radzę wam z własnego doświadczenia zmienić to jak najszybciej. Dwa lata temu skończyłem licbazę z najlepszymi wynikami w szkole i osiągnięciami na olimpiadzie ogólnopolskiej. Złożyłem papiery do Gdańska na lekarski i farmację oraz do Warszawy na lek, farmację i ratownictwo medyczne. Dostałem się wszędzie, więc farmację odrzuciłem natychmiast, bo nie kręci mnie bycie sprzedawcą w przyszłości. Musiałem wybrać między lekarskim a ratownictwem. Ostatecznie poszedłem na ratownictwo, bo chciałem brać udział w wyjazdach, ratować życie w trudnych sytuacjach a nie wypisywać recepty w przychodni. Studia idą mi bardzo dobrze, wszystko zaliczam, działam w kole naukowym. Problem jest tylko z dziewczynami. One akurat wolą się zadawać ze studentami z lekarskiego i mają gdzieś, że tamci mają z każdego kolokwium tróję, maks czwórkę albo że na maturze mieli 10% mniej ode mnie. Czuję się upokorzony, gdy dziewczyna z roku, która mi się podoba daje mi kosza i idzie na randkę z jakimś pajacem z leku. Nawet się zastanawiam, czy od następnego roku nie wziąć sobie lekarskiego jako drugi kierunek. Parę osób, którzy poprawiali maturę tak zrobiło. W sumie to nie tylko studentki gorzej mnie traktują. Odnoszę też wrażenie, że koledzy z lekarskiego są chętniej wybierani jako korepetytorzy. Ja mam ogłoszenie od tych dwóch lat, że pomagam z biologią i chemią. Tylko parę razy jakiś Oskarek z biochemu do mnie zadzwonił, ale po paru korkach zrezygnował. Nigdy żadna dziewczyna nie dzwoniła do mnie z ogłoszenia a koledzy z lekarskiego mają głównie uczennice, więc to nie może być przypadek #studia #lekarski #ratownictwo #medycyna

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ty nie jesteś idealista tylko jesteś po prostu niemądry. Wybrałeś gorsze studia z własnej głupoty i masz pretensje ze rozowe wola być z kimś kto ma przyszłość? Po medycynie można jeździć w karetce, a po ratownictwie nie można robić nic innegon

Zrób jeszcze 5 kierunków żeby powalczyć o uznanie i może ktoś cię w końcu poklepoe po główce... Jesteś po prostu nawiny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No to zobacz stawki godzinowe po leku i po rat med, to może się zorientujesz dlaczego tak.
Poza tym, obiektywnie nie ma lepszego kierunku niż lek/lek-dent dzisiaj. No bo znajdź mi inny taki kierunek, gdzie minimalne zarobki są tak wysokie, gdzie pewność pracy jest wysoka, gdzie każdy zna język i jeśli rządzący zaczną zbyt podskakiwać to można wyjechać od tak, gdzie szansa na zastąpienie przez AI jest stosunkowo niska
  • Odpowiedz
Poza tym myślisz że laska poleci na twoje koło naukowe, zaliczanie kolosów i 10% więcej z matury?

@mirko_anonim: na pewno ktoś będzie pytał tych studentów leku o to, czy mieli trójki z kolokwiów i egzaminów xD

Poza tym ocena 3 za kolokwium czy egzamin na medycynie nie determinuje tego, kto jak dobrym będzie lekarzem w przyszłości.

Nierzadko Ci z trójkami są w przyszłości bardzo dobrymi lekarzami, bo większość rzeczy nauczanych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Co to za argument z wypisywaniem recept w przychodni XD? W hierarchi szpitala ratownik jest na samym dole. Zjedź surowego ziemniaka i przekimaj nocke na sorze, to zobaczysz, że tam jest największa patola. Ratownicy medyczni to w ogromnej części bezmózgie, agresywne patusy poszukujące po prostu wrażeń w swoim życiu.
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim zamiast lekarskiego to trzeba być głupim żeby wybrać ratownictwo :)
Ale jak je skończysz to przynajmniej ci ego w-----e ponad skalę i będziesz twierdzić, że jesteś lepszy od lekarzy :)
Tam jakieś dobre pranie mózgu robią, a poznałem kilka roczników ratownictwa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Idealizm to nie w tym kraju. W Polsce każdy bez względu na konkretne zainteresowania, czy lubi ludzi czy nie, chce iść na medycynę. A jak na medycynę się nie dostanie to idzie na farmację, pielęgniarstwo czy ratownictwo.
Za to np. w Niemczech ludzie idąc na studia kierują się bardziej zainteresowaniami z tego co się orientuję i nie ma tam uniwersalnej hierarchii kierunków studiów. Sa tylko studia dobrze lub źle
  • Odpowiedz