Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ostatnio zmieniłem dzień płatności raty w Millennium kredytu hipotecznego co poskutkowało naliczeniem odsetek i w konsekwencji przez 6 rat nie spłacam kapitału(już jedna poszła w całości z odsetkami). Czy to normalne?

Dostałem info na czacie:

Spłata samych odsetek jest spowodowana zmianą dnia płatności raty z 10 na 30. Z tego powodu naliczyły się odsetki za 50 dni, które zostały rozłożone na kolejne raty. Dopóki nie spłaci Pan wszystkich naliczonych odsetek, raty będą bez części kapitałowej.

W załączniku screen przyszłych rat z harmonogramu :[ Serio to tak działa czy może mam prawo do jakiejś reklamacji?

#kredyt2procent #kredyt #kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ostatnio zmieniłem dzień płatności raty w Mil...

źródło: mille

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Potrzeba by więcej szczegółów ale ogólnie to powiedziałbym że na 99% przeliczyli poprawnie. Natomiast sam sposób rozwiązania tego problemu jest wg mnie nieintuicyjny i bezsensowny. Powinni ci po prostu powiększyć tą jedna ratę o te odsetki a potem spłacałbyś normalnie.
  • Odpowiedz
@__--: Wszystko, chodzi o to że u kolegi te odsetki za 20 dni, były wyższe niż spłaty kapitału za kolejne 6 miesięcy, a u ciebie były znacznie niższe. Dodatkowo, możliwe że miałeś np. krótszy okres kredytu niż kolega i to też dodatkowo działalo na twoją korzyść.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: ale dalej o czymś innym rozmawiamy. Kolega w ogóle nie spłacał kapitału i poszło w odsetki. Po pół roku wszystko wróciło do normy. U mnie było cały czas tak samo. Czyli kapitał plus odsetki.
  • Odpowiedz
@__--: Może ty zmieniałeś dzień płatności raty wstecz tzn, np. z 10 dnia miesiąca na 1. Kolega zmienił do przodu czyli de facto stworzył sobie 20 dniowe wakacje kredytowe i musi za nie zabulić.
  • Odpowiedz
@__--: No to jak wstecz to zupełnie inny przypadek. Kolega ma za 50 dni, a gdyby zapłacił w terminie to miałby za 30, więc to kwestia spłaty odsetek za 20 dni.,
  • Odpowiedz